Chleb z miodem na zakwasie

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Malgosimi, zrob zakwas
icon_smile.gif

Zobaczysz, ze chleby na zakwasie to zupelnie inna jakosc. Ja nie wiem, co Ci innego podpowiedziec, bo zawsze pieklam na tym bajaderkowym. :dontknow:
 

Margetita

Member
Sie 10, 2005
100
0
0
Zrobiłam zakwas żytni Bajaderki, który zachwalała AgusiaH
No i dzięki Wam dziewczyny, chlebek się udał znakomicie :anbetung:
Żałuję, że nie mam aparatu. Wyszedł mi jeden piękny bochenek z chrupiącą skórką.
Mieszałam ciasto w maszynie, ale dojrzewałam dłuuuugo już poza maszyną.
Struktura miąższu, wygląd, smak i zapach chlebka wyśmienite.
Próbowałam, choć mi nie wolno "glutenić". :oops:
W lodówce czekają kolejne porcje zakwaszonego ciasta, bo eksperymentowałam jak radziła Mirabelka.
 

KASIA.B

Member
Lut 13, 2006
201
0
0
a mój siedzi właśnie w piekarniku na 30 stopniach pod żaróweczka i sobie (mam nadzieję) rośnie pierwszą godzinkę.
Zrezygnowałam z czarnuszki,k bo rodzina nie lubi, wsypałam tylko odrobine kminku.

A zakwasu użyłam mojego (żytniego) a ie bajaderkowego z tego przepisu, więc mam nadzieję, ze ta zamianą nie schrzaniłam chlebka. Zamiast 1,5 szklanki maki pszennej dałam 1 szklanke pszennej (typ 405) i pół szklanki orkiszowej.

Zobaczymy , co wyjdzie.
 

KASIA.B

Member
Lut 13, 2006
201
0
0
Minęła godzina, a ON NIE ROŚNIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


co znowu zrobiłam nie tak????



jest po 14 - urósł ladnie w piekarniku, w koszyczku wyłożoym umączoną ściereczką. I kiedy chciałam go przerzucić ze ściereczki na blachę, to to to prawie mi sie rozlało , ze sciereczki musiałam zdrapywac, ciasto klapnęło. Zagniotłam na szybko, oczywiście zaraz było tego odrazu o polowe mniej, ale wpakowalam do piekarnika - wygląda jak bułka, a nie jak chleb ( a co dopiero dwa bochenki).


czy ktos może mi powiedzieć co spaprałam???
 

KASIA.B

Member
Lut 13, 2006
201
0
0
kurde, wychodzi na to, że sama do siebie pisze....


ale jakktóraś przeczyta, to może pomoże...

upiekł się, ale cały prawie w formie zakalca. Jedyne, co to za radą - psiakałam i psikałam i skórka wyszła super, ale to pod skórką nie było ciekawe - miękisz lekko glutowaty, ciężki , gumowy.


Niby troszkę zjedliśmy, ale bez entuzjazmu. Reszta poszła na śmietniczek.
 

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Tez piekłam ten chlebek, wyszedł bardzo dobry. Uzyłam swojego, mirabbelkowego zakwasu żytniego i nie dodawałam ziół. Myslę, że zakwas to zakwas.
 

olde

Member
Maj 28, 2009
25
0
0
Muszę przyznać że wspaniały ten chlebek.

A oto moje dzieło.
icon_razz.gif
 

Załączniki

  • 1.JPG
    1.JPG
    40.4 KB · Wyświetleń: 0
  • 2.JPG
    2.JPG
    42.2 KB · Wyświetleń: 0