Ogórki na ciepło

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
1 kg ogórków
10 dag chudego boczku wędzonego
2 cebule
łyżka masła
sól pieprz
szklanka gęstej śmietany
pęczek koperku
cukier
sok z cytryny
- ogórki obrać, pokroić wzdłuż na połówki, wydrążyć pestki, pokroić w półplasterki,
- boczek pokroić drobno i wytopić na patelni,
- dodać cebulę pokrojoną w kostkę, smażyć do zeszklenia,
- dołożyć masło, ogórki, sól i pieprz, mąkę, mieszając zmażyć 5 minut,
- wlać śmietanę, dusić na małym ogniu 20 minut,
- doprawić cukrem, sokiem z cytryny, posypać koperkiem.
Przepis z zeszytu 'Naj poleca', podałam w całości. Ja zrobiłam to bez mąki, cukru i nie wydrążałam ogórków. Bardzo ciekawy smak.