Ryba po krakowsku*

Alka

Member
Wrz 17, 2004
1,610
0
0
Składniki:
1,2 kg ryby (karp, mintaj, sum, itp),
po 10 dag pietruszki, selera i pora;
0.75 szkl. śmietany,
2 łyżki masła,
3-4 duże jabłka,
5 łyżek tartego chrzanu,
sok z cytryny,
łyżeczka cukru,
sól, pieprz.

Rybę kroimy w dzwonka. Z włoszczyzny gotujemy wywar i w nim przez 10 min. gotujemy rybę. Ugotowaną przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania. Jabłka razem ze skórką kroimy w ćwiartki i ucieramy na grubej tarce po czym szybciutko mieszamy z chrzanem i śmietaną. Doprawiamy sos jabłkowy solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny i polewamy nim rybę. Teraz wszystko wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i zapiekamy przez ok. 10 minut.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: