Kukułkówka*

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
O kurcze po co ja do tego działu wlazłam :dump: teraz mnie ta kukułkówka bedzie przesladować.

Jaki jest optymalny okres leżakowania?
Robiłam w tamtym roku, w sierpniu chyba :oops:
Wtedy nam nie bardzo podeszła
Piję ją właśnie w tej chwili i teraz jest dużo lepsza, ale mocna okrutnie! :mrgreen: Tak więc radzę przetrzymać :mrgreen:
Następnym razem dałabym jednak więcej kukułek bo nie lubię, jak tak mocno przebija smak wódki :cheers:
 

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
0
0
10dkg cukierków kukułek
0,5 litra wódki

Do słoja na kilka dni i czekać aż się rozpuści raz na dzień solidnie mieszając.
Przecedzić przez filtr do kawy i do butelki na jakieś 10 dni (ale wiadomo.. im starsze tym lepsze ....)
zalalam wczoraj i juz mi się kukułki rozpuściły :roll:
czekać kilka dni czy już mogę przecedzic do butelki : : :
 

Baldrick

Member
Maj 5, 2005
1,571
0
0

Aki

Member
Wrz 2, 2007
1
0
0
widzialam gdzies przepis na kukulke gdzie dodawalo sie jeszcze mleko skondensowane. myslicie ze byloby lepsze?
 

Daisy

Member
Kwi 2, 2007
50
0
0
A ja na innej stronie widziałam przepis, gdzie były jeszcze mleko i jajka.. Ale ten przepis łatwiejszy, kusi mnie, żeby zrobić..
icon_smile.gif
 

cleopa

Member
Mar 19, 2008
168
0
0
Kukulki zalałam w sobote i przegryzaja sie...Dlugo je tak przetrzymac ??? Kiedy odcedzac ?
Mam w planie po odcedzeniu potrzymac do moich imienin -4 miesiace-bedzie lepsze???

jak wytrzymam
cheers.gif
 

fastyna

Member
Paź 30, 2007
223
0
0
właśnie sobie przypomniałam ze w szafce stoi butelka wódki i czeka na przerobienie, chyba się za nią wezmę.. :D
 

cleopa

Member
Mar 19, 2008
168
0
0
icon_redface.gif
taK JAK MYSLALAM MOJA "KUKULECZKA" NIE WYTRZYMA DO IMIENIN...JEST PYSZNA I PRAWIE JAKOŚ ZNIKLANWET MOJEMU PANU SMAKUJE..
cheers.gif

właczyl mi sie caps lock
 

habibi

Member
Sty 13, 2008
30
0
0
Ja robię naleweczkę z kukułek, ale daję 10 dag cukierków na 100ml wódeczki... czyli pół kg kukułek na pół litra wódki...
Wychodzi zdecydowanie damska wersja, słodka i gęstawa
icon_smile.gif

Ale potem rozcieńczam mlekiem skondensowanym niesłodzonym lub 12% słodką śmietanką z kartonika (do kawy)...
icon_smile.gif


Można rozcieńczyć całość (wyjdzie litr trunku) lub dolewać do kieliszeczków - na bieżąco
icon_smile.gif



A cukierki z wódką (połowa ilości) mieszam w słoiku poprzez potrząsanie... trwa to jeden wieczór (z dłuższymi przerwami)... ;)

Nic się u mnie nie przegryza - nalewka jest gotowa po rozpuszczeniu cukierków
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

krzysiek0810

Member
Lut 13, 2011
1
0
0
jeśli ktoś ma mixsy i vacsy firmy Zepter to polecam taką nalewkę :
kukułki zmielić w młynku dolać do tego mleka zagęszczonego niesłodzonego , potem wódki, zmieszać mikserem , wlać do pojemnika vacsy , odessać powietrze i po 30 min. można już podawać bo w próżni przegryzie sie to bardzo szybko, wiem bo jestem przedstawicielem Zeptera i często to robię
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Po chyba 20 latach kupiłam cukierki Kapitańskie, które kiedyś były mocno spirytusowe, a teraz prawie w ogóle nie czuć w nich alkoholu, przez co nie smakują mi jedzone tak po prostu
zahnlos.gif
Myślicie, że nadadzą się do tej nalewki? W sumie są do kukułek podobne, też szklaki z nadzieniem w środku, chyba się rozpuszczą?
 

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
dziunia @ 16 Apr 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1278867Po chyba 20 latach kupiłam cukierki Kapitańskie, które kiedyś były mocno spirytusowe, a teraz prawie w ogóle nie czuć w nich alkoholu, przez co nie smakują mi jedzone tak po prostu
zahnlos.gif
Myślicie, że nadadzą się do tej nalewki? W sumie są do kukułek podobne, też szklaki z nadzieniem w środku, chyba się rozpuszczą?
Nie znam się na tej nalewce ale znam na kukułkach i kapitańskich
fiesgrins.gif
- te w żółtych papierkach są wręcz niedobre! Kukułki trzymają fason
daumen.gif
 

eva-ice

Member
Wrz 23, 2010
4,491
0
36
Tak mi się przypomniało, że moje kukułki zalane spirytusem się nie rozpuściły, nawet nadgryzione nie są. A to będzie z 5/6 lat.
 

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
habibi @ 18 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=739564Ja robię naleweczkę z kukułek, ale daję 10 dag cukierków na 100ml wódeczki... czyli pół kg kukułek na pół litra wódki...
Wychodzi zdecydowanie damska wersja, słodka i gęstawa
icon_smile.gif

Ale potem rozcieńczam mlekiem skondensowanym niesłodzonym lub 12% słodką śmietanką z kartonika (do kawy)...
icon_smile.gif
Ja również daję podobne proporcje: na 1/2 l itra wódki daję 0,5kg kukułek - dla mnie bomba - wyraźny smak, likierowata konsystencja... ale o mleku skondensowanym jako dodatku jeszcze nie słyszałam. Następnym razem na pewno wypróbuję.
 

morena55

Member
Wrz 5, 2011
78
0
0
Zakupiłam dzisiaj kukułki i zabieram się do zrobienia Ale ja i tak nie pijąca ,chociaż już nie mogę się doczekać degustacji i usłyszenia ohów i ahów
icon_smile.gif