Syrop cytrynowy*

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Syrop cytrynowy
/ do deserow, napojow, granity itp. /

cytryny
cukier
woda

- wycisnac sok z cytryn / ze skorek mozna, a nawet nalezy, zrobic limoncello /
- sok przefiltrowac i zwazyc
- dodac cukier w takiej samej ilosci
- dodac wode w ilosci podwojnej
- wszystkie skladniki gotowac w garnku, na malym ogniu, przez 10 minut
- syrop przelac do butelki i przechowywac w lodowce przez 1-2 tygodnie
- mozna takze zapasteryzowac w celu dluzszego przechowania

100 g soku - 100 g cukru - 200 g wody
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Mozna tez zrobic syrop cytrynowy do drinkow.
Bez wody.
W soku cytrynowym rozpuscic duza ilosc cukru.
W/g przepisu bylo 4 lyzki na 200g, ale w/g mnie to stanowczo za malo. wykreca buzie. Wiec zrobilam "na smak".
"Splash" takiego syropu z Amaretto na lodzie to doskonalosc :roll: