Drożdżowe z pigwą i czekoladą

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
składniki
ciasto:
- 1 szklanka mleka
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1 żółtko
- 1 jajo całe
- 1/3 kostki masła ( kostka = 250 g )
- 2.5 dag drożdży świeżych lub paczuszka suchych

Do tego trzeba sobie przygotowac słoik pigwy w syropie i gorzką czekolade.
Na wierzchu bedzie kruszonka która zwykle robie na oko. Mniej więcej tyle cukru co maki mieszam i dodaje masła miękkiego tyle zeby sie zrobiły grudnki albo kleksy jak kto lubi. wszystkie składniki kruszonki oczywiście paluchami w miseczce mieszam.

Ciasto przygotowujemy klasycznie.
Z drożdży, 1/2 szklanki ciepłego mleka , łyżeczki cukru i łyżki maki zrobić zaczyn. Zostawić żeby ruszył.
Jajka, cukier i cukier waniliowy utrzeć. Dodać wyrośnięte drożdże , mąkę i ciepłe mleko. Dokładnie wyrobić a kiedy zacznie odstawać od brzegów miski dodać roztopione masło i jeszcze trochę wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką aż podwoi swoja objętość. Ponownie wyrobić.
Uzyłam tym razem dużej tortownicy dlatego na foto jest takie wysokie. Mozna zrobić w dużej blaszce i beda ładniejsze kawałki.
Wykładam ciasto do wysmarowanej blaszki i wciskam w nie kawałki czekolady. Na wierzchu układam odsączone owoce pigwy a na to jeszcze sypie kruszonke... pełna rozpusta :mrgreen:

Teraz ciasto musi znowu wyrosnać czyli wyraźnie się powiększyć. Wtedy wstawiam do pieca nagrzanego wczesniej do ok 160 stopni. Czas pieczenia ok 40 min. trzeba kontrolować patyczkiem czy nie jest surowe w środku.



:mniam: :smacznego: