Zapiekanka z paluszkami krabowymi*

ZielonyKot

Member
Lut 25, 2005
422
0
0
proporcje znam na oko, wszystko zależy od wielkości naczynia żaroodpornego; generalnie paluszki krabowe powinny zakrywać dno, a warstwa warzywno - pieczarkowa powinna być większa od warstwy ryżu
icon_smile.gif


paluszki krabowe należy podgotować (np. na parze) i ułożyć w natłuszczoym naczyniu żaroodpornym

na paluszki wyłożyć warstwę ugotowanego ryżu (u mnie jest ona dość cienka, tak 1 cm - 1,5)

na ryż z kolei wyłożyć warstwę podduszonych na maśle i doprawionych wg uznania (sól, pieprz, czosnek, zioła): pomidorów, cebuli i pieczarek (proporcje m/w równe)

wszystko posypać dość grubo wastwą startego zółtego sera; włożyć do piekarnika i zapiekać, dopóki ser sie nie roztopi
icon_smile.gif



smacznego <!--emoid:mniam:--><!--endemo-->
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Nalle

Active member
Wrz 20, 2004
3,397
34
48
A jakie paluszki krabowe kupujesz? Bo nie rozumiem po co podgotowywać :roll: Znaczy zeby były ciepłe przed włożeniem do piekarnika?
Te które znam, po rozmrożeniu zawsze są gotowe do spożycia.
(akurat surimi w moim domu znikają w każdych ilościach :mrgreen: )
 

ZielonyKot

Member
Lut 25, 2005
422
0
0
Jeśli zapieka się krótko, tylko do momentu rozpuszczenia sera, to paluszki nie zawsze zdążą się porządnie zagrzać; ale jasne, że można tylko rozmrozić i zapiekać dłużej, wszystko jedno?
 

Nalle

Active member
Wrz 20, 2004
3,397
34
48
Tak mi się wydawało
icon_smile.gif

To dzisiaj na obiadek Twoja zapiekanka - bo ślinotok już od wczoraj mam :mrgreen:
 

Nalle

Active member
Wrz 20, 2004
3,397
34
48
Zrobiłam, zjadłam (-śmy) i z czystym sumieniem polecam.
Smakuje zupełnie inaczej niż zwykle - ale naprawdę fajnie
icon_smile.gif
 

Madzius

Member
Lip 21, 2009
210
0
0
Przepyszna: szukałam ciekawej potrawy z pałeczkami i to jest pomysł!

Dodałam jeszcze papryki, zrobiłam dwie warstwy z surimi i dwie warstwy z ryżem, bo niższe naczynie, byłoby za małe, a to jest zbyt wysokie i każdy poziom podlałam sosem sojowym, a do posypania użyłam kilku serów: oscypek, pleśniowy i gouda. Pycha! ...chociaż ciągle było mało słone :D