Placuszki z cukini i fety

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
zrobilam te placuszki na dzisiejsza kolacje i dolaczam do zachwytow zjedlismy jako przelozenie bulki
icon_smile.gif
do tego miska salaty, pyszne
 

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Pyszne - zrobilam na dzisiejszy obiad. W towarzystwie salatki pomidorowej i tzatziki zniknely migiem.
icon_smile.gif


Smieszna rzecz - zaczelam smazyc na 2 teflonowych patelniach roznych marek. Do jednej bardzo przywieraly do drugiej wcale. Przerzucilam sie na ta ostatnia (o ktorej dotad myslalam, ze jest gorszej jakosci , bo duzo tansza byla :mrgreen: ).
 

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
A ja mam pytanie :mrgreen: ile takich placuszków wychodzi z tego przepisu ??
 

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
wiem wiem
icon_smile.gif

ale tak mniej wiecej :mrgreen:
 

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
Dzięki! :mrgreen:
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,625
2,905
113
Robiłam te placuszki wczoraj na obiad i mam takie spostrzeżenia technologiczne:
- cebulę powinnam była zetrzeć na tarce, posiekana nawet najdrobniej nie usmaży się i prawie surowa trzeszczy pod zębami,
- cukinię po osoleniu odcisnęłam mocno w ściereczce kuchennej, co pozwoliło na dodanie mąki o 1 łyżkę mniej; nawet z naszą fetą otrzymałam konsystencję doskonałą,
- smażyłam na niedużym ogniu, bardzo szybko się rumienią.
Same placuszki smaczne i syte. Wyszło mi 15 szt.
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
No to teraz moja "opowieść" o smakowaniu tegoż danka.

Po pierwsze - z przyczyn technicznych (czyt. braki w lodówce niektórych składników) danko zmodyfikowałam. Moja wersja:

2 srednie cukinie, starte na tarce o grubych oczkach
2/3 lyzeczki soli

1 duze jajko
ok. 1 szklanka startej na tarce mozarelli i różnych skrawków żóltego sera
1 zabek posiekanego czosnku
troszke swiezego oregano
1 lyzka maki
sol, pieprz do smaku

Wykonanie, jak opisuje Bajaderka, przy czym z cukinią postąpiłam tak, jak pisała Buka.

Po drugie - wyobraźcie sobie, że połowie placuszków pozwoliłam ostygnąć po czym pokroiłam je na różnej wielkości kawałki, dołożyłam do tego kilka pomidorków (bez skórki) pokrojonych na cząstki, wszystko zalałam sosem wykonanym z ostu balsamicznego, czosnku, świeżej bazylii, soli, pieprzu. Po wymieszaniu siup do lodówki w celu ochłodzenia dla poprawy smaku - normalnie PYCHOTA!!! Do tego siup grzaneczki czosnkowe, które mi się z obiadkowej zupki ostały i zrobiłam też kilka grzanek z serem. Czerwone winko, Sting w tle, chłodzik w powietrzu,... Odlot.
Następnym razem dokonam kosmetycznej zmiany - usmażę takie mini kuleczki spłaszczone z lekka - coby i oko nacieszyć dankiem.

Fajnie było i wszystko dzięki Tobie Bajaderko MÓJ TY GURU :herz:
 

matylda

Member
Lip 5, 2006
222
0
16
Bardzo dobre placuszki. Ja robiłam z jednej cukini i wyszło mi 8 placuszków. Konsystencje ciasta miałam dobrą, czyli taką dość gęstą, ale miałam problem z przewracaniem ich na drugą stronę.Rozwalały się. Ale i tak pychotka
icon_smile.gif
Tacie smakowaly bardzo
icon_smile.gif
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
placki wyszly piekne, nic sie nie rozwalalo

jedyne zastrzezenie to to, ze one mi cukinia nie smakowaly :oops:

smak mialy, ale nie powiem jaki, dobre byly, ale nie cukiniowe :oops:

ok. cukinia nie ma zbyt wyrazistego smaku ;)
 

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
A czy obieracie cukinie??
 

soap_bubble

Member
Maj 14, 2008
46
0
0
Zrobiłam, od siebie dodałam jeszcze (w ramach sprzątania lodówki
icon_mrgreen.gif
) suszone pomidory + kilka kaparów z zalewy z tychże pomidorów oraz kawałek startego żółtego sera. Nie miałam szalotki więc posiekałam kilka dymek.
Ciężko się odwracały na patelni ale przyznaję bez bicia, że nie przyłożyłam się do odciskania cukinii
Podałam z kleksem jogurtu oraz sałatką z pomidorów i cebuli.
Pyyyycha
lecker.gif