Duszona gęś po normandzku

Lis 27, 2004
3,568
0
0
Przepis na duszoną gęś z Normandii:

1 nieduża gęś niezbyt tłusta
3 cebule
4 marchewki
1 por
200 g boczku wędzonego
"bouquet garni" czyli w tym przypadku tymianek i liść laurowy
1 łodyga selera
butelka "cider" czyli piwa jabłkowego
50 g masła
1 kg jabłek szara reneta
sól, pieprz

Gęś pokroić na porcje, boczek w kosteczkę i zrumienić razem na maśle.
Dodać marchew w cienkie talarki, cebule w kosteczkę, posiekany seler, białą część pora w talarki oraz zioła. Posolić, popieprzyć, zalać cidrem i gotować pomalutku pod przykryciem 3 godziny.
Obrane i pokrojone jabłka rozgotować na papę, odparować wodę żeby papa była gęsta.
Jak gęś gotowa, przecedzić sos przez sitko.
Podawać gęś polaną sosem z papą jabłkową.

MzM
 

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Z tego co wiem to w Normandii piwo jabłkowe nie istnieje. Chodzi tu pewnie o musujące wino jabłkowe bardzo we Francji popularne, (nie mające nic wspólnego z naszym "jabolem" ) :mrgreen:
Bahus