- Lis 27, 2004
- 3,568
- 0
- 0
Przepis na duszoną gęś z Normandii:
1 nieduża gęś niezbyt tłusta
3 cebule
4 marchewki
1 por
200 g boczku wędzonego
"bouquet garni" czyli w tym przypadku tymianek i liść laurowy
1 łodyga selera
butelka "cider" czyli piwa jabłkowego
50 g masła
1 kg jabłek szara reneta
sól, pieprz
Gęś pokroić na porcje, boczek w kosteczkę i zrumienić razem na maśle.
Dodać marchew w cienkie talarki, cebule w kosteczkę, posiekany seler, białą część pora w talarki oraz zioła. Posolić, popieprzyć, zalać cidrem i gotować pomalutku pod przykryciem 3 godziny.
Obrane i pokrojone jabłka rozgotować na papę, odparować wodę żeby papa była gęsta.
Jak gęś gotowa, przecedzić sos przez sitko.
Podawać gęś polaną sosem z papą jabłkową.
MzM
1 nieduża gęś niezbyt tłusta
3 cebule
4 marchewki
1 por
200 g boczku wędzonego
"bouquet garni" czyli w tym przypadku tymianek i liść laurowy
1 łodyga selera
butelka "cider" czyli piwa jabłkowego
50 g masła
1 kg jabłek szara reneta
sól, pieprz
Gęś pokroić na porcje, boczek w kosteczkę i zrumienić razem na maśle.
Dodać marchew w cienkie talarki, cebule w kosteczkę, posiekany seler, białą część pora w talarki oraz zioła. Posolić, popieprzyć, zalać cidrem i gotować pomalutku pod przykryciem 3 godziny.
Obrane i pokrojone jabłka rozgotować na papę, odparować wodę żeby papa była gęsta.
Jak gęś gotowa, przecedzić sos przez sitko.
Podawać gęś polaną sosem z papą jabłkową.
MzM