Marmolada jabłkowo-pigwowa

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
2
0
Marmolada jabłkowo-pigwowa

50 dag obranych i oczyszczonych z gniazd nasiennych jabłek
40 dag oczyszczonej z twardych środków pigwy
50 dag cukru
1,5 szklanki wody
szczypta cynamonu

Jabłka obrać i tak dalej, rozgotować z odrobiną wody, jeśli potrzeba, zmiksować (można wykorzystać przecier, z 50 dag jabłek wychodzi mniej więcej szklanka przecieru). Osobno rozgotować pigwę, pokrojoną i oczyszczoną mniej więcej z twardych środków, zalać wodą, rozgotować (kilka minut), przetrzeć przez sito. Połączyć przeciery z cukrem, dodać cynamon, gotować do pożądanej konsystencji.

Jak dla mnie wyszła boska, aż niewyraźnie mi się zrobiło od nadmiaru słodyczy przy smażeniu (no nie mogłam się powstrzymać). I wyszło sporo, ok. 1300 ml.
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
jedzcie pigwe dziewczyny!
ma mnostwo witC.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy