Rogaliki

Al_inka

Member
Wrz 13, 2004
2,109
0
0
Rogaliki
Składniki: 1 kg mąki, 5 dkg drożdzy, 1 1/2 kostki margaryny lub masła, 1 szklanka śmietany, 2 całe jajka, 2 żółtka, cukier waniliowy. Cukier kryształ, mak lub sezam do obtaczania ciasta.

Wykonanie:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Ja zaczynam od rozpuszczenia drożdży- wrzucam je do małego naczynia i dodaję cukier waniliowy. A potem wszstko razem siup do miski i zagniatam. Kiedy ciasto urośnie zaczynam formowanie rogalików.

Najpierw robie trochę kuleczek mniej więcej wielkości dużego włoskiego orzecha.

formuję wałeczek i kładę go na talerzu z otoczką czyli cukrem lub jakimiś ziarenkami.


Naciskając na środek zwijam i powstają wtedy zwoje tak jak w rogalikach.


wychodzi coś takiego i teraz trzeba to ukształtować w rogalik.

O taki.

układam na blaszce i wstawiam do nagrzanego piekarnika - 175 st. i piekę do zrumienienia.

Najbardziej lubię te otoczone w cukrze, ale robię też z makiem i sezamem, mniej słodkie


Polecam , smaczne do pochrupania. :mrgreen:
 

kamila

Moderator
Członek ekipy
Wrz 13, 2004
11,874
0
0
[url=http://www.imageshack.us+-->
"Al_inka [url=http://www.imageshack.us napisał:
zwij0ga.jpg
[/url]
:mrgreen:

:oops: :rofl: :rofl: :rofl:

oj jak mi się kojarzy :mrgreen:
 

Al_inka

Member
Wrz 13, 2004
2,109
0
0
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Wiedziałam, że tak będzie. Tyle, że nie wiedziałam, która pierwsza z tym wyskoczy :mao: Już jak zdjęcia wklejałam to mówiłam, że następnego dnia wchodzę i o skojarzeniach czytam. Ale nie dziwne Kamila i ta jej truskaweczka :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :lol:
 

Collapse

Member
Lis 16, 2007
7
0
0
Piekłam - ale z połowy przepisu, wyszło mi około 25 (ale robiłam raczej małe rogaliczki).
Obtaczałam w maku
icon_smile.gif

Jednak bez soli się nie obędzie, są wtedy bez smaku, wtedy nie nadają się do chrupania bez niczego
icon_smile.gif

Ale posmarowane dżemem lub serem - bardzo smaczne
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: