Rogaliki
Składniki: 1 kg mąki, 5 dkg drożdzy, 1 1/2 kostki margaryny lub masła, 1 szklanka śmietany, 2 całe jajka, 2 żółtka, cukier waniliowy. Cukier kryształ, mak lub sezam do obtaczania ciasta.
Wykonanie:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Ja zaczynam od rozpuszczenia drożdży- wrzucam je do małego naczynia i dodaję cukier waniliowy. A potem wszstko razem siup do miski i zagniatam. Kiedy ciasto urośnie zaczynam formowanie rogalików.
Najpierw robie trochę kuleczek mniej więcej wielkości dużego włoskiego orzecha.
formuję wałeczek i kładę go na talerzu z otoczką czyli cukrem lub jakimiś ziarenkami.
Naciskając na środek zwijam i powstają wtedy zwoje tak jak w rogalikach.
wychodzi coś takiego i teraz trzeba to ukształtować w rogalik.
O taki.
układam na blaszce i wstawiam do nagrzanego piekarnika - 175 st. i piekę do zrumienienia.
Najbardziej lubię te otoczone w cukrze, ale robię też z makiem i sezamem, mniej słodkie
Polecam , smaczne do pochrupania.
Składniki: 1 kg mąki, 5 dkg drożdzy, 1 1/2 kostki margaryny lub masła, 1 szklanka śmietany, 2 całe jajka, 2 żółtka, cukier waniliowy. Cukier kryształ, mak lub sezam do obtaczania ciasta.
Wykonanie:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Ja zaczynam od rozpuszczenia drożdży- wrzucam je do małego naczynia i dodaję cukier waniliowy. A potem wszstko razem siup do miski i zagniatam. Kiedy ciasto urośnie zaczynam formowanie rogalików.

Najpierw robie trochę kuleczek mniej więcej wielkości dużego włoskiego orzecha.

formuję wałeczek i kładę go na talerzu z otoczką czyli cukrem lub jakimiś ziarenkami.

Naciskając na środek zwijam i powstają wtedy zwoje tak jak w rogalikach.

wychodzi coś takiego i teraz trzeba to ukształtować w rogalik.

O taki.

układam na blaszce i wstawiam do nagrzanego piekarnika - 175 st. i piekę do zrumienienia.

Najbardziej lubię te otoczone w cukrze, ale robię też z makiem i sezamem, mniej słodkie

Polecam , smaczne do pochrupania.