Filety ala schabowy

gohha

Member
Sty 12, 2005
2,824
0
0
Kretyńsko proste danie:
filety z kurczaka, poporcjowane na kotlety, lekko rozbite,
posolone, popieprzone
na talerzach:
na pierwszym bułka tarta pół na pół z otrębami
na drugim rozbełtane jajo
i panierujem w tej kolejności - najpierw w bułce z otrębami, potem w jaju,
i na patelnię, pyzsne z sałatą , mizerią.
Te kotlety są poprostu wyśmienite. Mniam
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
hm,... no właśnie, napewno jajko na wierzch? hmmm
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
hmmm
gruebel_2.gif
, ja robię podobne kotlety, tylko w odwrotnej kolejności -
1. jajko, 2. bułka, ale może ta nowa technika da ciekawe rezultaty?
dump.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
A to ciekawe
icon_lol.gif
panierka na lewą stronę
fiesgrins.gif

często robię ale tradycyjnie, jajo, bułka - i to najlepiej własnoręcznie utarta z prawdziwych bułek a nie z chleba. Nie ma porównania.
Czasem też zamiast panierować, kroję filet na mniejsze kawałki, trochę rozbijam, robię gęste ciasto z jajek, przypraw, mąki i bułki tartej (konsystencja jak na racuchy, gęste dość - tak żeby nie spływało za szybko z mięsa), wrzucam pokrojone mięso do ciasta, mieszam dokładnie i smażę kawałki oblepione ciastem na złoto.
Robi się błyskawicznie i moje dzieci to uwielbiają.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
No, jeśli już wdajemy się w szczegóły
icon_razz.gif
to przeważnie robię tak:
roztrzepuję jajko z przyprawami: pieprzem ziołowym, odrobiną soli, słodką papryką, czosnkiem (świeżym, przeciśniętym) i pieprzem cayenne. W takim jajku marynuję kurczaka, co najmniej 15 min, a potem dopiero panieruję i na patelnię.
Jeśli ktoś jest zabiegany, może spokojnie zamarynować kurę rano, a smażyć po powrocie z pracy. Kurczak ogromnie na tym zyskuje, jest to bardziej skuteczne, niż dodawanie przypraw do samej panierki, bo smakiem przechodzi całe mięso.
lecker.gif
I ilość oraz rozdaj przypraw możemy dowolnie modyfilować.

Ale może Autorka się wypowie na temat teorii odwrotnej panierki, wtedy zobaczymy, co sie za tym kryje
icon_smile.gif

Choć u mnie w kuchni eksperymenty są zawsze mile widziane
icon_razz.gif