Zielone curry z kurczaka*

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
wg Kuchni Azjatyckiej

na oleju obsmazyć (1 minuta) 1 posiekana cebulę i 1-2 łyzki zielonej pasty curry. Wlac 375 ml melka kokosowego i 125 ml wody, dodac 500 g kurczaka (ja dam piers,ale moze byc i mieso z nogi itp), 100 g
fasolki szparagowej i 6 lisków limonki kaffir (nie miałam, nie dałam). Gotowac 15 - 20 min.
Dodac 1 łyzkę sosu rybnego (miałam ostrygowy). 1 łyzkę soku z limonki, skórke z 1 limonki 2 łyzeczki brązowego cukru.
podawac posypane kolendrą

pyszne.

139c11de9d8c444a9f1603b97516e61f-847883.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
tak, wiem. Ale nigdy nie jadłam takigo curry, stąd moje pytanie o wrażena smakowe.
Uwielbiam drób tak samo, jak ryby, ale nigdy nie łączyłam ich ze sobą.
icon_biggrin.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Sos rybny to konieczny IMO składnik w tajskim curry. Dodaje smaku i "słoności" Jeśli nigdy go nie próbowałaś, to absolutnie nie wąchaj najpierw
zahnlos.gif
Dodaj po prostu tak jak przepis mówi i spróbuj gotowego curry, potem możesz powąchać sos z butelki
icon_wink.gif
 

soap_bubble

Member
Maj 14, 2008
46
0
0
Moim zdaniem ten sos rybny jest niezbędny. Dałam nawet więcej niż w przepisie (cukru i soku z limonki też).
Faktycznie zapach ma mało zachęcający
icon_mrgreen.gif
 

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
1,983
479
83
Wspaniale! Uwielbiam! Ja dla urozmaicenia dodalam jeszcze do tego lekko zgrillowana papryke i orzeszki, ale za dlugo trzymalam w sosie i wg mnie za miekkie sie zrobilo. Nastepnym razem orzeszki z papryka dodam tuz przed podaniem na talerz. Dzieki za przepyszne i w dodatku szybkie danie!