Tajska zupa z imbirem i mlekiem kokosowym*

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
Kilka cm imbiru swiezego
Ok. 500 ml mleka kokosowego
Szklanka wywaru z kurczaka lub wody
400 g piersi kurzej
1 – 2 chilli swieze
1 łyzka sosu ostrygowego
1 łyżeczka brązowego cukru
kolendra
imbir pokroić w b.cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Mięso pokroić w kostkę
Do garnka wlac kilka kropel oliwy (jelsi zupa będzie na wodzie a nie na wywarze*), wrzucić imbir, podmazyć, wlac mleko kokos i wodę. Zagotować i gotowac jakieś 10 – 15 minut. Dodac mięso i chili. Gotowac 10 minut. Wlać sos ostrygowy i cukier.
Podawać posypane kolendrą.

* jeśli zupa jest na wywarze .. wlać wywar i mleko kokosowe , dodać imbir.

b6c441ff0c4c400c0b0f27ce2ec6bca5-847882.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Iwcia

Member
Wrz 17, 2004
728
0
0
Obgotuj je króciutko, lub przelej wrzątkiem, obierz i siup do zupki. Ja taz mam przepis na tajska zupę i właśnie daję albo kurczaka albo krewetki.