1 kg ziemniaków, 30 dkg sera białego, 2 cebule, jajo, trochę bułki tartej, sól, pieprz
Ugotowane ziemniaki i ser zemleć w maszynce. Cebulę drobno posiekać i zeszklić, dodać do zmielonych ziemniaków i sera. Wbić jajo. Wymieszać wszystko razem, najlepiej ręką tak, aby utworzyła się jednolita masa. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Formować kotleciki wielkości dłoni i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do lekkiego zarumienienia.
Kotleciki podawać z surówką z kapusty kiszonej i z sosem pomidorowym.
P.S.
Konsystencja masy ma być raczej gęstawa.
Jeśli jest rzadka należy dodać więcej bułki, wtedy na pewno się nie będą rozlatywały na patelni.
Ugotowane ziemniaki i ser zemleć w maszynce. Cebulę drobno posiekać i zeszklić, dodać do zmielonych ziemniaków i sera. Wbić jajo. Wymieszać wszystko razem, najlepiej ręką tak, aby utworzyła się jednolita masa. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Formować kotleciki wielkości dłoni i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do lekkiego zarumienienia.
Kotleciki podawać z surówką z kapusty kiszonej i z sosem pomidorowym.
P.S.
Konsystencja masy ma być raczej gęstawa.
Jeśli jest rzadka należy dodać więcej bułki, wtedy na pewno się nie będą rozlatywały na patelni.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: