Pyszne kotleciki ruskie*

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
1 kg ziemniaków, 30 dkg sera białego, 2 cebule, jajo, trochę bułki tartej, sól, pieprz

Ugotowane ziemniaki i ser zemleć w maszynce. Cebulę drobno posiekać i zeszklić, dodać do zmielonych ziemniaków i sera. Wbić jajo. Wymieszać wszystko razem, najlepiej ręką tak, aby utworzyła się jednolita masa. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Formować kotleciki wielkości dłoni i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do lekkiego zarumienienia.
Kotleciki podawać z surówką z kapusty kiszonej i z sosem pomidorowym.
P.S.
Konsystencja masy ma być raczej gęstawa.
Jeśli jest rzadka należy dodać więcej bułki, wtedy na pewno się nie będą rozlatywały na patelni.
 

Załączniki

  • zdjecie.jpg
    zdjecie.jpg
    18.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
To zrobie na pewno... Wygladaja wspaniale...
 

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
Cieszę się Linn. Trzeba dobrze dobrać proporcje ziemniaków do sera, bo może wyjść za rzadka masa, która będzie się rozwalac na patelni. Jest na to sposób: dosypać do masy troszkę bułki tartej... i będzie ok.
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Ja też robię i to dziś :banana:
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Pyszne Pyszne Pyszne te kotleciki :lol: :lol: :lol:

ale nie ma nic w tym dziwnego dla kogoś kto kocha ruskie pierogi ;) a ja kocham ruskie więc i te kotleciki mi przypadły do gustu :lol:
dziękuję za przepisik :lol: :lol: :lol:
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Ślinka mi pociekła Ja też lubię ruskie pierogi i muszę to zrobić koniecznie.
Lubię też pierogi takie z sera i kaszy gryczanej na lekko słodko, chyba też na kotleciki przerobię taki farsz. Dzięki za pomysł .
 

jasiu101

Member
Lip 20, 2006
6,581
0
36
Ślinka mi cieknie ja jutro to zrobie :mrgreen:
icon_razz.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Nic się nie rozwali jak się tą masę ( albo zwykły farsz do ruskich) zwinie w waflu w roladę, pokroi na plastry, opanieruje i podsmaży - polecam!
 

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
ostatnio znalazła w zamrażalniku trochę nadzienia do ruskich :mrgreen:
rozmroziłam,hop w panierkę i usmażyłam-pychota :mrgreen:
 

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
AgusiaSz samodzielnie :mrgreen: gdzie tam kupowane :dump: :lol:
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Pycha
mniam.gif
jednak mi się rozwalały trochę na patelni mimo, że dodałam dużo bułki
gruebel_2.gif
może dlatego, że farsz z ruskich był zamrożony i go rozmroziłam do tych placków
gruebel_2.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Zdjęcia nie widać, a szkoda. Niemniej jednak mam w planie je wypróbować wkrótce
icon_wink.gif
 

bezuna

Member
Kwi 24, 2006
228
0
0
Sa przepyszne, robie jak zostaja mi ziemniaki z obiadu, a w zasadzie obieram niby ze 'przypadkowo' wiecej
icon_biggrin.gif
tez raz mi sie rozpadaly na patelni, nie wiem, moze to rodzaj sera, proporcje, nie wiem
denknach.gif

zeby nie byly zbyt malo tluste i kaloryczne - podaje do nich smietane kwaśną, rzecz jasna i wtedy niebo w gebie
lecker.gif
 

malgosia

Member
Lut 1, 2006
786
0
0
a ja zamiast smażyc to przełozyłam mase do formy od tarty i siup do pieca... pycha (dodałam jeszcze jedno jajko
icon_wink.gif
)