Cornish pasties - paszteciki
Danie wegetariańskie: nie
Autor: Kulinarny Atlas Świata
Składniki:
- 25 dag mielonego mięsa
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki natki
- 60 ml bulionu
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1/4 łyżeczki angielskiej musztardy
Ciasto:
- 35 dag mąki
- 12 dag masła
- 1/2 łyżeczki zmielonej gorczycy
Sposób przyrządzania:
Rybacy i górnicy z Kornwalii zabierali je do pracy. Na każdym paszteciku żona odciskała inicjały męża, aby zaznaczyć, kto jest właścicielem śniadania
Zrób ciasto: palcami wyrób mąkę z masłem i gorczycą. Gdy powstanie kruszonka, dodaj 4-5 łyżek wody i zagnieć. Zawiń w folię, włóż na godzinę do lodówki.
Przygotuj nadzienie: ziemniaki obierz i drobno pokrój. Posiekaj cebulę i natkę. Składniki dodaj do mięsa i dobrze wymieszaj. Wlej bulion, przypraw do smaku solą, pieprzem, gorczycą i chrzanem. Jeszcze raz dobrze wymieszaj. Ciasto rozwałkuj do grubości 3 mm. Wykrawaj okrągłe placuszki (np. filiżanką). Na cieście rozkładaj farsz, brzegi posmaruj jajkiem i sklej jak pierogi. Posmaruj resztą jajka, ułóż na blasze. Piecz 10 minut w temp. 200°C. Następnie zmniejsz temp. do 180°C, piecz jeszcze około 20 minut.
Danie wegetariańskie: nie
Autor: Kulinarny Atlas Świata
Składniki:
- 25 dag mielonego mięsa
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki natki
- 60 ml bulionu
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1/4 łyżeczki angielskiej musztardy
Ciasto:
- 35 dag mąki
- 12 dag masła
- 1/2 łyżeczki zmielonej gorczycy
Sposób przyrządzania:
Rybacy i górnicy z Kornwalii zabierali je do pracy. Na każdym paszteciku żona odciskała inicjały męża, aby zaznaczyć, kto jest właścicielem śniadania
Zrób ciasto: palcami wyrób mąkę z masłem i gorczycą. Gdy powstanie kruszonka, dodaj 4-5 łyżek wody i zagnieć. Zawiń w folię, włóż na godzinę do lodówki.
Przygotuj nadzienie: ziemniaki obierz i drobno pokrój. Posiekaj cebulę i natkę. Składniki dodaj do mięsa i dobrze wymieszaj. Wlej bulion, przypraw do smaku solą, pieprzem, gorczycą i chrzanem. Jeszcze raz dobrze wymieszaj. Ciasto rozwałkuj do grubości 3 mm. Wykrawaj okrągłe placuszki (np. filiżanką). Na cieście rozkładaj farsz, brzegi posmaruj jajkiem i sklej jak pierogi. Posmaruj resztą jajka, ułóż na blasze. Piecz 10 minut w temp. 200°C. Następnie zmniejsz temp. do 180°C, piecz jeszcze około 20 minut.