Pstrąg pieczony z migdałami*

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
ok. 1,2 kg pstragów,
garść migdałów,
łyżka masła,
kilka łyżek białego wina (niekoniecznie),
sól,
tymianek lub zioła prowansalskie,
cytryna,
sok z cytryny,
olej

Ryby umyć, osuszyć, natrzeć w środku i z zewnątrz solą, ziołami, skropić sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

Żaroodporne naczynie wysmarować olejem, ułożyć ryby, skropić olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Piec ok. 30 min. skrapiając winem. W połowie pieczenia polać stopionym masłem i posypać sparzonymi, obranymi i przekrojonymi wzdłuż migdałami.

Ryby wyłożyć na półmisek i udekorować cząstkami cytryny.

 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,669
113
Dziś piekę.
mniam.gif
 

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
O! Joanno, dobrze, że się wpisałaś, bo zapomniałam napisać, że wypróbowałam przepis w Święta Bożego Narodzenia.
Zrobiłam wg tego przepisu, od siebie dodałam tylko dużo natki pietruszki - wcisnęłam do środka. Było pycha!
lecker.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,669
113
Moje ryby też były pyszne. Do środka włożyłam po gałązce tymianku, a na wierzch rzuciłam kilka kawałeczków masła.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Dopisuję na mą "wstępną listę tegorocznych potraw wigilijnych"

(podrzucam dziś sobie przepisy, które mnie się "podobają", może "wzbudzę dyskusję"... ;))