ok. 1,2 kg pstragów,
garść migdałów,
łyżka masła,
kilka łyżek białego wina (niekoniecznie),
sól,
tymianek lub zioła prowansalskie,
cytryna,
sok z cytryny,
olej
Ryby umyć, osuszyć, natrzeć w środku i z zewnątrz solą, ziołami, skropić sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Żaroodporne naczynie wysmarować olejem, ułożyć ryby, skropić olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec ok. 30 min. skrapiając winem. W połowie pieczenia polać stopionym masłem i posypać sparzonymi, obranymi i przekrojonymi wzdłuż migdałami.
Ryby wyłożyć na półmisek i udekorować cząstkami cytryny.
garść migdałów,
łyżka masła,
kilka łyżek białego wina (niekoniecznie),
sól,
tymianek lub zioła prowansalskie,
cytryna,
sok z cytryny,
olej
Ryby umyć, osuszyć, natrzeć w środku i z zewnątrz solą, ziołami, skropić sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Żaroodporne naczynie wysmarować olejem, ułożyć ryby, skropić olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec ok. 30 min. skrapiając winem. W połowie pieczenia polać stopionym masłem i posypać sparzonymi, obranymi i przekrojonymi wzdłuż migdałami.
Ryby wyłożyć na półmisek i udekorować cząstkami cytryny.

Ostatnią edycję dokonał moderator: