Wątróbka w sosie bazyliowo-tymiankowym z nutą musztardową

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
40-50 dkg wątróbki drobiowej,
3 - 4 cebulki,
1/2 szkl. bulionu (może być z kostki),
1/3 szkl. śmietany 18 %,
łyżeczka mąki,
łyżka musztardy,
po ćwierć łyżeczki bazylii i tymianku,
2 łyżki oleju,
5 dkg masła,
pieprz, sól do smaku

Na teflonowej patelni rozgrzać olej z połową masła, obsmażyć na nim uporzednio umytą i pokrojoną w mniejsze kawałki wątróbkę. Na końcu smażenia posolić i posypać najlepiej świeżo zmielonym pieprzem. Przełożyć wątróbkę do rondelka.
Na patelni rozpuścić resztę masła, zeszklić na nim pokrojone cebulki, po czym wsypać mąkę. Chwilę smażyć i wciąż mieszając, wlać zimny bulion.
Teraz zagotować zasmażkę, dodać bazylię i tymianek oraz muszardę, chwilkę jeszcze razem wszystko podgotować.
Następnie w osobnym kubeczku zaprawić śmietanę odrobiną sosu i wymieszać z właściwym.
Tak przyrządzony sos, ewentualnie jeszcze doprawić i przelać do rondelka z wątróbką.
Całosć dusić razem z 5 min.
Podawać z ryżem na sypko i ogórkami kiszonymi.

 

iwonka_sz

Member
Sie 27, 2008
315
0
0
Już dawno miałam wypróbować ten przepis, ale dopiero dzisiaj nadeszła ta wiekopomna chwila...
Spróbowałam i nie żałuję- wątróbka pyszna!
Polecam niezdecydowanym i dziękuję za przepis
mniam.gif
kuehl.gif
anbetung.gif

Pozdrawiam wszystkich eksperymentujących w kuchni!!!