60 dkg mięsa wołowego, karkówki lub gulaszowego,
1 szkl. fasoli czerwonej,
1/2 szkl. kukurydzy,
3 cebule,
1 ząbek czosnku,
2 czerwone papryki,
3 pomidory,
1 papryczka chlli,
4 łyżki oleju,
2 łyżki mielonej slodkiej papryki,
sól, pieprz
Fasole namoczyć przez noc. A następnie ugotować na półtwardo z solą i pieprzem. Mięso umyć pokroić w kostkę. W dużym rondlu usmażyć mięso + cebula + czosnek + pomidory. Potrawę dusić 10 min. Podlać wodą, doprawić mieloną papryką oraz solą i dusić jeszcze 2 godziny. Papryki i papryczkę chilli oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski i wraz z kukurydzą i fasolką dodać do potrawy na 30 min. przed końcem duszenia. Doprawić solą i pieprzem.
Potrawę można zaprawić czerwonym winem wtedy uzyska się bardziej wysublimowany smak. Podawać z białym pieczywem.
1 szkl. fasoli czerwonej,
1/2 szkl. kukurydzy,
3 cebule,
1 ząbek czosnku,
2 czerwone papryki,
3 pomidory,
1 papryczka chlli,
4 łyżki oleju,
2 łyżki mielonej slodkiej papryki,
sól, pieprz
Fasole namoczyć przez noc. A następnie ugotować na półtwardo z solą i pieprzem. Mięso umyć pokroić w kostkę. W dużym rondlu usmażyć mięso + cebula + czosnek + pomidory. Potrawę dusić 10 min. Podlać wodą, doprawić mieloną papryką oraz solą i dusić jeszcze 2 godziny. Papryki i papryczkę chilli oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski i wraz z kukurydzą i fasolką dodać do potrawy na 30 min. przed końcem duszenia. Doprawić solą i pieprzem.
Potrawę można zaprawić czerwonym winem wtedy uzyska się bardziej wysublimowany smak. Podawać z białym pieczywem.