Danie meksykańskie

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
60 dkg mięsa wołowego, karkówki lub gulaszowego,
1 szkl. fasoli czerwonej,
1/2 szkl. kukurydzy,
3 cebule,
1 ząbek czosnku,
2 czerwone papryki,
3 pomidory,
1 papryczka chlli,
4 łyżki oleju,
2 łyżki mielonej slodkiej papryki,
sól, pieprz


Fasole namoczyć przez noc. A następnie ugotować na półtwardo z solą i pieprzem. Mięso umyć pokroić w kostkę. W dużym rondlu usmażyć mięso + cebula + czosnek + pomidory. Potrawę dusić 10 min. Podlać wodą, doprawić mieloną papryką oraz solą i dusić jeszcze 2 godziny. Papryki i papryczkę chilli oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski i wraz z kukurydzą i fasolką dodać do potrawy na 30 min. przed końcem duszenia. Doprawić solą i pieprzem.
Potrawę można zaprawić czerwonym winem wtedy uzyska się bardziej wysublimowany smak. Podawać z białym pieczywem.
 

malgosia

Member
Lut 1, 2006
786
0
0
pycha!
było wczoraj na obiad!Obraz_025.jpg

troszeczke zmienione ale "baza" przepisu pozostała!
 

Załączniki

  • Obraz_025.jpg
    Obraz_025.jpg
    202.5 KB · Wyświetleń: 1

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
banana.gif