Leczo fasolowe*

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
50 dkg pomidorów, 30 dkg ziemniaków, 1 litr rosołu, 25dkg kiełbasy,25 dkg cebuli, 20 dkg białej fasoli,2 żółte i czerwone papryki, 1 zielona papryka,2 listki laurowe, 3 ząbki czosnku,3 łyżki oliwy, łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, natka pietruszki,sól, pieprz, oregano

Fasolę namoczyć w 1/2 l wody. Następnego dnia ugotować z listkiem laurowym i solą. Ziemniaki pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć i pokroić w ćwiartkę. Cebulę i czosnek posiekać. Paprykę pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w paseczki. Na oliwie podsmażyć cebulę, czosnek i kiełbasę. Posypać słodką papryką. Dodać koncentrat pomidorowy i listek laurowy, poddusić. Zalać rosołem i wywarem z fasoli. Dodać pomidory, paprykę, fasolę, ziemniaki. Dusić pod przykryciem 35 min. Doprawić do smaku. Posypać natką pietruszki.

Do potrawy można dodać kilka ziarenek czarnuszki, wtedy będzie miała bardziej oryginalny smak. Podawać z świeżą bagietką lub weką.