Brzoskwiniowy torcik urodzinowy subtelnie orzechowy

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
Biszkopt:
5 jaj,
1 szkl. cukru,
1 szkl. mąki,
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier waniliowy,
1/4 kostki masła,
ok. 10 dkg obranych i zmielonych orzechów włoskich

Poncz:
1/4 szkl. mocnej herbaty,
3-4 łyzeczki cukru pudru,
sok z jednej cytryny,
aromat rumowy lub inny

paczka „Delicji Szampańskich” np. o smaku toffi

Masa:
Budyń waniliowy,
Puszka brzoskwiń,
Aromat rumowy lub inny,
Ewentualnie żółtko,
Kostka masła

Wierzch:
2 paczki galaretki wiśniowej

Do dekoracji:
Paczka wórków kokosowych,
Parę całych połówek orzechów włoskich

Zrobić biszkopt. Jajka umyć, rozbić do dużej miski i ucierać z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, białą masę. Następnie dodać mąki razem z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy oraz miękkie masło. Ciasto przełożyć do uprzednio wysmarowanej tłuszczem tortownicy i piec w temp. 180 stopni na złoty kolor.
W czasie gdy piecze się biszkopt zrobić poncz. W tym celu połączyć mocną herbatę z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny, cukrem pudrem oraz aromatem rumowym. Całość dokładnie wymieszać.
Gdy biszkopt wystygnie, nasączyć ponczem. Na biszkopcie umieścić w równych odstępach maczane w ponczu „Delicje Szampańskie”, przykładając biszkopt do biszkopta.
Zrobić masę. W tym celu otworzyć puszkę z brzoskwiniami, brzoskwinie pociąć na malutkie kawałeczki (2-3 pozostawić do dekoracji), pozostały sok zagotować. Budyń rozprowadzić w ½ szkl zimnej wody, dodając 2-3 łyżki cukru, dokładnie wymieszać. Rozpuszczony budyń wlać do wrzącego soku, caly czas mieszając, chwilę gotować.
Masło utrzeć z przestudzonym budyniem, dodać aromat rumowy (i ewentualnie żółtko). 3-4 łyżki masy pozostawić do wysmarowania boków tortu. Tak przygotowaną masę wymieszać z kawałeczkami brzoskwiń.
Masę wyłożyć na biszkopta, równo rozsmarować i posypać gęsto wiórkami kokosowymi.
Ułożyć dekorację, pozostałe brzoskwinie pokroić wzdłuż i ułożyć np. kwiatka, wykorzystując zostawiona cząstki orzecha.
Przygotować galaretkę według opakowania. Tort zalać tężejącą galaretką wiśniową i wstawić do lodówki, aby całkowicie stężała.
Boki gotowego tortu posmarować pozostawioną masą i „ubrać” wiórkami kokosowymi. Jeśli pozostało więcej masy, można szprycą na torcie narysować serduszko lub napisać cyferkę
icon_smile.gif

Podstawową dekoracją tego torta jest czerowna galaretka z kolorowym kwiatkiem oraz kokosowe boki torta.
P.S.
Oczywiście wszystkie operacje należy wykonać w zamkniętej tortownicy. ;)

Robiąc biszkopt można oddzielić białka od żółtek i później połączyć żółtkową masę z mąkami i ubitą pianą z białek. (będzie wtedy bardziej puchaty).
Jeżeli posiadamy więcej aromatów, można je wykorzystać maczając w nich każdą delicję.
Jeżeli ma być to torcik bardziej dorosły ;) do maczania delicji może posłużyć rum, wódka albo inny alkohol.
Torcik jest leciutki i okazale prezentuje się z zaświeconymi świeczkami
icon_smile.gif

Smacznego!