Ciasto drożdżowe - palce lizać

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
Ciasto:
50 g drożdży,
1 szkl. mleka,
1 szkl. cukru,
2,5 szkl. mąki,
1/2 kostki masła,
1 cukier waniliowy,
1 cytryna

Owoce:
40 dag mrożonych truskawek, śliwek lub jagód (w sezonie świeże owoce)

Kruszonka:
1/6 masla,
3 łyżki cukru,
4 łyżki mąki

Lukier:
1 szkl. cukru pudru,
2 łyżki soku z cytryny


Zagotować mleko z masłem i ostudzić.Obetrzeć na tarce skórkę z cytryny i wycisnąć z niej sok. W misce rozetrzeć drewnianą gałką drożdże z cukrem + cukier waniliowy + skórka i sok z cytryny.Zalać letnim mlekiem z masłem. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać wszystko. Ma to dać gładkie ciasto.
Przelać ciasto do wysmarowanej masłem formy (25 x 30). Blachę z ciastem położyc w ciepłym miejscu (kaloryfer? ;))) ) -niech rośnie.
Dokładnie połączyć składniki na kruszonkę. Wyjdzie dość tłuste ciasto -pokruszyć i wstawić do lodówki.
Zajrzeć do ciasta. Jeśli troszke urosło poukładać na nim nie rozmrożone owoce i posypać wyjetą z lodówki kruszonką. Wstawić do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i piec ok. 40 min.aż sie zarumieni.
W tym czasie przyrządzić lukier. Rozetrzeć i zagotować skladniki.
Ostudzonbe ciasto polać lukrem

Pycha! Najlepiej smakuje z zimnym mlekiem.

 

Xavierka

Member
Lip 13, 2009
137
0
0
Ciasto jest w rzeczywistości pyszne. Myślałam,że drożdże nie polubią się z sokiem z cytryny, ale się myliłam. Bardzo fajny przepis.
anbetung.gif


Oto mój dowód.
 

Załączniki

  • 20090727_05_01.JPG
    20090727_05_01.JPG
    1.7 MB · Wyświetleń: 0