Ciasto pomarańczowe

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
8 pomarańczy lub większych mandarynek,
225 g cukru,
180 g masła lub margaryny,
180 g mąki pszennej, 2łyzeczki proszku do pieczenia,
4 jajka,
50 g pałeczek lub platków migdałowych,
łyzka oleju,
szczypta soli

Umyte uprzednio i obrane pomarańcze pokroić w plastry. Usunąć pestki.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować olejem.
Na spodzie ułożyć owoce, posypać migdałami.
125 g cukru rozpuścić z łyżką wody. Podgrzewać, aż do uzyskania złocistego karmelu. Karmel wylać na owoce.
Masło utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawać po jednym jajku, a następnie połączyć z mąką, wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia.
Ciastem przykryć owoce z karmelem i migdałami. Piec 45 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Ciasto ostudzić. Wyjąć z formy i zostawić do góry dnem, tak by warstwa owocowo - karmelowa była na wierzchu.
Usunąć papier. Pokroić na kawałki.

 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
jeszcze zbyt gorące żeby jeść ale jak pachnie ,jedyny problem miałam z karmelem ,ale ja mam z nim zawsze problem
icon_mrgreen.gif




 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Margot, kupilam dzis gazete specjalnie z mysla o Tobie! bo jest przepis na ciasto z uzyciem 4 pomaranczy
icon_mrgreen.gif

przetlumacze pod wieczor, dobrze?

a to powyzej slicznie sie prezentuje!
 

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Fajnie wygląda to ciasto.
mniam.gif
Szkoda mi się zrobiło, że u mnie pomarańczowe nie cieszą się powodzeniem. Tylko dla siebie nie będę przecież robić
icon_sad.gif