Rogaliki wodne

alik

Member
Cze 15, 2005
293
0
0
W ostatnim czasie robiłam rogaliki 2-krotnie. No i za pierwszym razem też mi ciasto nie wypłynęło, moczyło się ze 2 godz. i nic. W końcu zdesperowana zrobiłam rogaliki i już. No i były dobre. Za grugim razem ciasto wypłynęło szybko. Myślę, że to sprawa drożdży.
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
mi dzisiaj też coś ponad godzinkę nie chciało wypłynąć a ostatnio tylko pół godziny czekałam...rzeczywiscie to chyba sprawa drożdży :gruebel: ale tak czy siak sa pyszne
 

Adria

Member
Gru 2, 2005
1,641
0
0
Jakie Wam wychodzi ciasto po wypłynięciu? np. czy jest miękkie, czy może zbite? a i jeszcze jedno-ja zostawiam drożdże do wyrośnięcia, bo mi się wydaje, że takie wkruszone to dobrze się nie połączą z ciastem :|
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
hmm...moje raczej miękkie jest 8) a co do drożdży to połączą się bez problemu- mi zawsze wyrastają duuuże rogaliki
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
a i mi z połowy porcji wyszło 31 sztuczek i tak sobie myślę, że może ja je za duże robiłam :roll: :roll: :roll:
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
hihihiiiii ja też robiłam z połowy porcji i jakoś podobna ilosć rogalików mi wyszła wydaje mi sie że wielkością są ok
icon_smile.gif
 

Musia

Member
Lis 14, 2005
489
0
0
Tak czytam i czytam i czytam no i teraz sie zastanawim dac ciasto do wody czy tez nie. Bo jesli wychodzi tak samo dobre bez wkladania do wody to bedzie duzo szybciej.
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Ponoć z wody lepsze ;) ja robie tylko z wody więc trudno mi powiedzieć...w każdym razie coś musi być w tym "topieniu"
icon_smile.gif
 

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,214
1
0
Musia moim zdaniem te topione są bardziej kruche w smaku a Sylion tu pisała wcześniej że bez topienia rogale wychodzą bardziej drożdżowe więc kwestia gustu 8) :cheers:
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Wodne sa zdecydowanie bardziej kruche. Dzisiaj robilam bajaderkowe rogale maslane, pyszne i mieciutkie, ale chyba wole takie kruchutkie jak te wodne :mrgreen:
 

ela-c

Member
Cze 10, 2005
2,075
0
0
pyszne rogaliki. Zrobilam nie obtaczajac w niczym z dosc kwasnymi domowymi powidlami i dalam malutko cukru waniliowego. kilka zrobilam tez z mili way ale nie jadlam jeszcze, pewnie tez dobre.
 

Musia

Member
Lis 14, 2005
489
0
0
No to nic bede je dzisiaj topic i zobacze.
 

ela-c

Member
Cze 10, 2005
2,075
0
0
dzisiaj tez je zrobilam ale na świezych drozdzach. Poprzednio robiłam na instant. Nie wiem , które lepsze. Ciasto na świezych wypłynęło od razu a na instant nie chciało . Natomist na świezych gorzej zachowuja ksztalt, troche za bardzo rosną.
 

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,214
1
0
Ja robiłam małe rogaliki na dzień dziadków do przedszkola i one świetnie zachowywały kształty i nie rosły aż tak bardzo
icon_smile.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
ja zawsze robie ze swieżych drożdży bo u mnie tylko tych sie w domku używa, rogaliki zawsze cudne wychodziły

P.S. Musze sie pochwalić- zamówilam dzisiaj na allegro cyfrówke :banana: nareszcie bede mogla robić fotki moim wypiekom :mrgreen:
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Zrobiłam po raz kolejny. W domu był tylko dżem co widać na zdjeciach
icon_wink.gif
Wyszły pyszne jak zawsze
mniam.gif


DSC00932.JPG

DSC00937.JPG
 

Załączniki

  • DSC00932.JPG
    DSC00932.JPG
    179.4 KB · Wyświetleń: 1
  • DSC00937.JPG
    DSC00937.JPG
    127.8 KB · Wyświetleń: 1

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Layla @ 18 May 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=507491Piękne zdjęcia Sylwuś, ale smaka robisz ;) ja się powstrzymam, ale innych na pewno zachęcisz takimi widokami ;)
lecker.gif
dziękuję za miłe słowa i za wszpaniały przepis
cvety.gif
Moi rodzice naprawdę uwielbiają te rogaliki. Robiłam dziesiątki ciast, ciasteczek deserów itp ale tylko Twoje rogaliki jedzą garściami
icon_lol.gif
a mama nawet łamie swoją żelazna zasadę i je po 20 hehe
icon_biggrin.gif