Pierożki serowe z jabłkami

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
po 25 dkg mąki, margaryny i sera twarogowego,
75 dkg szrej renety,
cukier puder i cukier waniliowy
Ser zemleć, mąke posiekać z margaryną. Połączyć wszystko razem i wyrobić ciasto.
Rozwałkować je na placek o grubości ok. 0,5 cm.
Szklanką wykrawać krążki albo nożem kwadraty.
Jabłka obrać i pokroić na ósemki,usunać gniazda nasienne.
Na każdym krążku położyć kawałek jabłka i zlepić jak pierożek albo rogi i boki kwadrata zlepić razem u góry ze sobą tworząc piramidkę.
Pierożki umieścić na blasze posmarowanej tłuszczem i piec 30 min. w temp. 180 -190 stopni.
Gotowe pierożki obficie posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym

Pierożki będą smaczniejsze jeśli kawałki jabłek usmaży sie w gęstym syropie
 

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
Szczerze powiedziawszy nie próbowałam z innymi owocami, ale sądzę, że mogłyby być. Bardzo dobre też są z dżemem. Polecam
 

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
owieczko a czemu masz tyle przecinków
icon_razz.gif
 

Nesia

Member
Cze 22, 2005
640
1
16
Zrobilam :mrgreen:

Layla- nastepny super przepis :mrgreen: :mrgreen: ...pyszne, prosciutkie w wykonaniu, a co najwazniejsze, moj synus- niejadus zjadl pierozka na lunch :banana:

Sprobuje jeszcze te drozdzowe z wody :mrgreen:
 

Nesia

Member
Cze 22, 2005
640
1
16
Ach :!: :!: :!: ....no i jeszcze przy okazji zapije winkiem za te 200 postow :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :cheers: :cheers: :cheers: :cheers: :cheers: