Udka kurczaka w pomidorach z miodem

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
4 średnie udka z kurczaka, 1 kg pomidorów, 1 cebula, 10 dkg masła, 10 dkg migdałów, 2 łyżki miodu naturalnego, 1 łyżeczka prażonego ziarna sezamu, szczypta mielonego cynamonu, szczypta mielonego szafranu, biały pieprz i sól do smaku, olej do smażenia, natka pietruszki


Udka pociąć na kawałki wraz z kością. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić w grubą kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Kawałki kurczaka posypać solą i pieprzem, cynamonem i szafranem, odstawić na 10 min. W rondlu na lekko rozgrzanym maśle przysmażyć cebulę, pomidory, migdały i miód (ok. 1 min.). W drugim rondlu rozgrzać olej i przysmażyć kawałki kurczaka do zrumienienia, a następnie przełożyć je do rondla z przysmażonymi na maśle warzywkami. Całość przykryć i dusić ok. 30 minut. W razie potrzeby uzupełniać wodą wyparowany płyn. Na samym końcu posypać wszystko sezamem i zielona pietruszką. Podawać zaraz po przyrządzeniu z białym pieczywem lub ryżem.