Herbatka "anyżkowa" *

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
4-5 łyżeczek ulubionej przez Ciebie herbaty liściastej, 2-3 łyżeczki mielonego kminku,
2 łyżeczki cukru


Herbatę umieścić w dzbanuszku z pokrywką. Dodać kminek i cukier. Następnie zalać wrzątkiem prawie do pełna.

Dzbanuszek "posadzić" na matelowym garnuszku wypełnionym do połowy wodą zimną.

Tak przygotowaną herbatkę gotować jeszcze prze ok. 5 min. na małym ogniu.

Po tym czasie nalewać niewielką ilość herbacianej esencji do szklanek i uzupełniać gorącą wodą.

Można dodać plasterek cytryny (ale nie jest to konieczne- sama lepiej smakuje), a także w miarę potrzeby dosłodzić.

 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

eremiw

Member
Wrz 1, 2007
259
0
16
Herbatka kminkowa o smaku anyżkowym? Dobra na trawienie:)) A poważnie , to muszę spróbować zmieszac herbatę z anyżem , kupiłam aby zrobic ciasteczka anyżkowe i nie zrobiłam , zrobię herbatę!