składniki
20 szt skrzydełek lub nóżek z kurczaka
40 dag miodu
5-6 ząbków czosnku
otarta skórka z jednej cytryny
3-4 łyżki sosu sojowego ciemnego
ok 2cm korzenia imbiru - 2 łyżeczki startego
ok 6 łyżek soku z cytryny (1cytryna)
2-3 łyżeczki pieprzu cayenne, lub chilli (ewentualnie ostrej papryki)
1 łyżeczka vegety
3 łyżki oleju
sposób przygotowania
Wymieszać miód z olejem, sosem sojowym i sokiem z cytryny na gładką masę.
Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, otartą skórkę z cytryny oraz starty korzeń imbiru.
Przyprawić pieprzem cayenne oraz vegetą i dokładnie wymieszać.
Kurczaki ułożyć w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, zalać marynatą i dokładnie wymieszać, odstawić na pewnien czas, żeby przesiąkły zapachem i smakiem składników.
Piec ok 30-40 min w 180 stopniach.
Smacznego!!!
20 szt skrzydełek lub nóżek z kurczaka
40 dag miodu
5-6 ząbków czosnku
otarta skórka z jednej cytryny
3-4 łyżki sosu sojowego ciemnego
ok 2cm korzenia imbiru - 2 łyżeczki startego
ok 6 łyżek soku z cytryny (1cytryna)
2-3 łyżeczki pieprzu cayenne, lub chilli (ewentualnie ostrej papryki)
1 łyżeczka vegety
3 łyżki oleju
sposób przygotowania
Wymieszać miód z olejem, sosem sojowym i sokiem z cytryny na gładką masę.
Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, otartą skórkę z cytryny oraz starty korzeń imbiru.
Przyprawić pieprzem cayenne oraz vegetą i dokładnie wymieszać.
Kurczaki ułożyć w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, zalać marynatą i dokładnie wymieszać, odstawić na pewnien czas, żeby przesiąkły zapachem i smakiem składników.
Piec ok 30-40 min w 180 stopniach.
Smacznego!!!