Słodko-ostre kurczaki na sposób chiński

Iwcia

Member
Wrz 17, 2004
728
0
0
składniki
20 szt skrzydełek lub nóżek z kurczaka
40 dag miodu
5-6 ząbków czosnku
otarta skórka z jednej cytryny
3-4 łyżki sosu sojowego ciemnego
ok 2cm korzenia imbiru - 2 łyżeczki startego
ok 6 łyżek soku z cytryny (1cytryna)
2-3 łyżeczki pieprzu cayenne, lub chilli (ewentualnie ostrej papryki)
1 łyżeczka vegety
3 łyżki oleju

sposób przygotowania
Wymieszać miód z olejem, sosem sojowym i sokiem z cytryny na gładką masę.
Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, otartą skórkę z cytryny oraz starty korzeń imbiru.
Przyprawić pieprzem cayenne oraz vegetą i dokładnie wymieszać.
Kurczaki ułożyć w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, zalać marynatą i dokładnie wymieszać, odstawić na pewnien czas, żeby przesiąkły zapachem i smakiem składników.
Piec ok 30-40 min w 180 stopniach.
Smacznego!!!
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
fajny przepis Iwciu, wlasnie sie szykuje w nastepny weekend mala runda gier planszowych, bedzie jak znalazl!! tyle ze chyba nie 20 nozek bo w czym ja bym to zrobila :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

aha i jedno pytanie mi sie nasuwa, piec w tej marynacie?tzn. wydaje mi sie ze ona cala wsiaknie, co nie?
 

Iwcia

Member
Wrz 17, 2004
728
0
0
Ja jak robilam duza impreze to i czasem bywalo wiecej niz 20 nozek czy skrzydelek. Wowczas dzielilam to na dwie porcje do dwóch blaszek lub naczyn zaroodpornych i siup do piekarnika.
Piecze sie w marynacie. Ona pozniej nie wysycha. Uplynnia sie, w trakcie pieczenia kilkakrotie biore lyzke i polewam nia kurczaki. Po upieczeniu z marynaty zostaje pyszny sos
icon_smile.gif

2615.jpg