IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Sezamowe szparagi*
bajaderka
post 13 Jun 2005, 15:32
Post #1


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



Sezamowe szparagi

Bardzo szybkie i pyszne chinskie danie

1/2 kg szparagow

1 lyzka sosu sojowego
1 lyzeczka cukru
1 lyzka oleju sezamowego
2 zabki posiekanego czosnku
nasionka sezamu

Sos sojowy wymieszac w malej miseczce z cukrem. Szparagi pokrajac na male kawalki, moze 5cm.
Rozgrzac olej sezamowy na patelni/woku, dodac posiekany czosnek, krotko obsmazyc nie dopouszczajc do zrumienienia, dodac szparagi i ciagle mieszajac/podrzucajac smazyc je okolo 4 minut. Dodac sos sojowy z cukrem i jeszcze chwilke smazyc az prawie caly plyn wyparuje.
Przelozyc do miski, posypac sezamem, podawac natychmiast.

W ten sam sposob mozna zrobic fasolke szparagowa lub brokuly.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
belle
post 7 Jul 2005, 22:15
Post #2


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.377
Dołączył: 15-September 04
Skąd: USA
Użytkownik nr: 38



wyszly mi tak samo jak na Twoim zdjeciu Bajaderko
byly bardzo dobre zjadlam wieksza polowe
moj J tez jadl ;) pierwszy raz w zyciu
dziekuje Bajaderko
Go to the top of the page
 
+Quote Post
paula
post 9 Jul 2005, 13:17
Post #3


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.946
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Blisko Toronto, On
Użytkownik nr: 28



ja tez robilam i wyszly bardzo dobre!! Od dzisiaj wchodzi do mojego zestawu na stale.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bajaderka
post 10 Jul 2005, 16:28
Post #4


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



Bardzo sie ciesze dziewczyny, ze wam smakowalo icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
joannas
post 19 Aug 2006, 17:10
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.022
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 76



Zrobiłam na obiad, ale zamiast szparagów dałam zieloną fasolkę. Pyszna fasolka podana w inny sposób. Polecam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lis
post 22 Apr 2009, 21:44
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.333
Dołączył: 29-July 05
Użytkownik nr: 626



Właśnie pożarłam, mlask. W zeszłym roku ominął mnie sezon szparagowy, w tym robię sobie dobrze.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hiena
post 23 Apr 2009, 16:04
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.646
Dołączył: 6-May 05
Skąd: znikąd
Użytkownik nr: 506



Już SĄ??

banana.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kermidt
post 23 Apr 2009, 16:07
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 41.828
Dołączył: 17-September 04
Skąd: ottawa
Użytkownik nr: 59



U mnie juz dosc dawno.
Musze zrobic i takie. Tylko... o ile fasolki szparagowej nie powinno sie gotowac w wodzie tak szparagi wole z wody.
Nic, i tak sprobuje.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yrsa
post 28 Apr 2009, 07:36
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 24.213
Dołączył: 3-January 09
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 13.254



Robię bardzo podobne. W moim przepisie jest jeszcze tarty imbir.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bea73
post 30 Apr 2009, 17:33
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 12.223
Dołączył: 28-May 07
Skąd: Szwajcaria
Użytkownik nr: 4.174



Do dzis bylam pewna, ze najbardziej lubie szparagi gotowane na parze. Do dzis icon_lol.gif

Załączony plik  aspergesSezame.jpg ( 64.13K ) Suma pobrań: 1


(zamiescilam je rowniez tutaj)

Dziekuje za przepyszny przepis Bajaderko! cvety.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kermidt
post 7 May 2009, 16:47
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 41.828
Dołączył: 17-September 04
Skąd: ottawa
Użytkownik nr: 59



Te i zadne inne.

Najlepszy byl imbir. Szkoda, ze mialam tylko odrobinke. Dodalam w slupkach.
Szczerze mowiac probujac z patelni przestraszylam sie, ze dzieci nie beda lubily ze wzgledu na goryczke, ale sos sojowy z cukrem zmienil smak calkowicie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
osulka
post 8 May 2009, 17:23
Post #12


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.004
Dołączył: 9-August 07
Skąd: Kraków/ Jasło
Użytkownik nr: 4.961



Mam już wszystkie potrzebna składniki do tej potrawy, tylko mam małe pytanko- Czy tych szparagów nie trzeba obgotować wcześniej? wystarczy takie surowe na patelnie i już?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kermidt
post 8 May 2009, 17:50
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 41.828
Dołączył: 17-September 04
Skąd: ottawa
Użytkownik nr: 59



nie gotowac.

One sie smaza najpierw 4 minuty z czosnkiem i imbirem, a potem do wchloniecia sosu sojowego.
Wcale nie sa za twarde.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
osulka
post 8 May 2009, 17:56
Post #14


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.004
Dołączył: 9-August 07
Skąd: Kraków/ Jasło
Użytkownik nr: 4.961



Super dziękuję anbetung.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cynamon
post 9 May 2009, 10:00
Post #15


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 779
Dołączył: 5-February 09
Skąd: Mosina
Użytkownik nr: 13.811



Robiłam któregoś dnia na obiad.
Fantastyczne!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
seniorka
post 9 May 2009, 10:21
Post #16


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.443
Dołączył: 13-August 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 10.341



Właśnie dałam przepis mojemu synowi, który nie tylko lubi jeść, ale też i gotować. Mają być na przyjęcie żony po powrocie do domu. Ja już je robiłam i bardzo mi smakowały.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
osulka
post 10 May 2009, 14:46
Post #17


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.004
Dołączył: 9-August 07
Skąd: Kraków/ Jasło
Użytkownik nr: 4.961



Zrobiłam i zakochałam sie w nich mniam.gif Są przepyszne. Ja do nich dodałam jeszcze odrobine chilii MNIAM cook.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
DOROTKA1
post 17 May 2009, 19:21
Post #18


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 153
Dołączył: 5-November 08
Skąd: warszawa
Użytkownik nr: 12.107



pierwszy raz robiłam białe szparagi kilka lat temu- efekt smakowy był taki ze przez ładne kilka lat nie chciałam o nich nic słyszeć... ten przepis na Sezamowe szparagi tak mnie zaintrygował nie mówiąc juz o pięknym zdjęciu, ze przemogłam się i zrobiłam i są przepyszne cudowne w smaku icon_smile.gif Bajaderko bardzo Ci dziękuję icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nikka
post 7 May 2010, 22:21
Post #19


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 336
Dołączył: 21-April 07
Użytkownik nr: 3.798



biorę ten przepis icon_smile.gif

tylko zastanawiam się jak go przerobić - bo olej sezamowy nie nadaje się do smażenia - przynajmniej tak mówią producenci. Zerknę jeszcze do swojej książki z kuchnią azjatycką, może tam jednak są jakieś odstępstwa.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yrsa
post 9 May 2010, 10:35
Post #20


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 24.213
Dołączył: 3-January 09
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 13.254



CYTAT(nikka @ 7 May 2010, 23:21 ) *
biorę ten przepis icon_smile.gif

tylko zastanawiam się jak go przerobić - bo olej sezamowy nie nadaje się do smażenia - przynajmniej tak mówią producenci. Zerknę jeszcze do swojej książki z kuchnią azjatycką, może tam jednak są jakieś odstępstwa.


Ja smażę na oliwie, a po usmażeniu dosmaczam kilkoma kroplami oleju sezamowego.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 19th April 2019 - 04:04