Konfitura z płatków róży

Jotka

Member
Wrz 13, 2004
357
0
0
Konfitura z płatków róży

25 dag płatków róży cukrowej
50 dag cukru
łyżeczka kwasku cytrynowego
(proporcje są takie: cukru 2 razy tyle ile ważą róże)
Płatki przebrać, usuwając listki i pręciki. Zalać płatki wrzącą wodą, odcedzić po chwili, odcisnąć. Ucierać w makutrze (lub w mikserze) z cukrem aż otrzymamy konsystencję dżemu. Potem całość wymieszać z kwaskiem i nakładać do wygotowanych lub wyparzonych w piekarniku suchych słoiczków twist, położyć bibułkę posmarowaną spirytusem lub wódką i zamknąć zakrętkami też wyparzonymi.
Przechowywać w ciemnym miejscu, w miarę chłodnym.

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
to jest ten przepis do ktorego ja wzdycham juz trzeci rok chyba ... i se moge powzdychac bo czegos takeigo jak platki rozy to u mnie na wsi nie sprzedaja
icon_sad.gif

pzdr
yenn rozwazajaca zasadzenie rozy na balkonie
:mrgreen:

lidiakd

Member
Mar 17, 2005
525
0
16
No a ja w koncu dzis zakupilam owa roze, po tym, jak juz Jotka zamiescila ten przepis na forum :mrgreen:. A zaraz po pracy, jak wroce do domu, to sie bedzie dzialo :shock:.
Mam tylko jeszcze pytanko: czy biale koncowki platko tez nalezy usuwac :)ugly:) , bo gdzies czytalam, ze dodaja marmoladzie goryczki. A jesli tak, to ja sie chyba pochlastam, jak bede musiala to wszystko oberwac :evil:.
Niech mnie prosze ktos oswieci.
Dzieki z gory

Penia

Member
Wrz 15, 2004
376
0
0
Usuń jest smaczniejsza, bo goryczka będzie wyczuwalna.
Robiłam w zeszłym roku i jest pyszna.
Ja pomagałam sobie malakserem, ale utarte w makutrze są smaczniejsze.

lidiakd

Member
Mar 17, 2005
525
0
16
To mnie dobilas, Peniu :bat:. Coz, powiedzialo sie "A", to trzeba powiedziec i "B". No to chyba zejdzie mi do polnocy :shock: :shock: :shock: z ta marmolada.
Ale sie wpakowalam...Mam tylko nadzieje, ze nie bede zalowac. Musze sie napic przed taka harowka :cheers:.

Penia

Member
Wrz 15, 2004
376
0
0
Włącz sobie tv z jakimś serialem i skub przy tym, to szybko Ci pójdzie.
Jajak zrywałam płatki, to kilka razem skubałm z tych końcówek i poszło mi to dość szybko. W sobote i niedzielę wybieram sie po kolejna partię.

alik

Member
Cze 15, 2005
293
0
0
Kazdego roku robie różę. O ile dawniej też obrywałam białe końcówki, tak od kilku lat zrezygnowałam z tego i nie widę żadnej różnicy, nie wyczuwam goryczki. Moją różę robię jednak na surowo, tzn, płatki wkładam do malaksera wraz z cukrm i ucieram do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodaję kwasek na koniec i do słoiczków. W tym roku dałam cukru w ilości 1,5 raza wagi płatków i zamiast kwasku dałam sok z cytryny /dałam sok z 1 cytryny na 60 dkg płatków/.

lidiakd

Member
Mar 17, 2005
525
0
16
Ja tez w koncu zrobilam :mrgreen:. Choc nie jestem do konca przekonana, ze wyszlo mi jak powinno. Postepowalam jak alik - do malaksera i ucieralam z cukrem. Ma to wszystko kolor kapusty czerwonej, ale nie jest to dzem (no chyba ze nie powinno to wygladac jak dzem). Jesli to wyglada u Was : : :. Prosze, rozwiejcie moje watpliwosci.
Calosc przykrylam bibulka nasaczona spirytusem, zakrecilam i wstawilam do lodowki. Zobaczymy, co mi wyszlo, a stanie sie to dopiero wtedy, jak bede robila paczki lub ciasteczka z udzialem tejze mikstury :shock:. Ale to planuje blizej chlodniejszych dni roku.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
A to tylko w lodowce? Nie mozna pasteryzowac?

Tu od groma dzikiej rozy i wlasnie o tym myslalam.
Pachnie pieknie
i takie jedwabiste w dotyku....

Penia

Member
Wrz 15, 2004
376
0
0
Mozna jak najbardziej pasteryzować, ja tak zrobiłam i nic jej (konfiturze) nie zaszkodziło.

alik

Member
Cze 15, 2005
293
0
0
Nie ma potrzeby pasteryzować, bo i po co dodawać sobie pracy. Różę zrobioną w sposób podany wyżej trzymam w lodówce na samym dole i wszystko jest ok. Potwierdzeniem niech będzie fakt, że aktualnie zużywam różę zrobioną w 2003 r./z 2004r.czeka w kolejce na spożycie/.
Rzeczywiście, utarta na surowo nie jest podobna do dżemu, ale co za aromat!
Pozdrawiam!

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
to ja wole pasteryzowac, bo w koncu lodowka ogranicza.

a jak obejsc sie bez wagi?
200g platkow to ile bedzie?
to pognamy z Kubkiem w las. Weekend przed nami.

alik

Member
Cze 15, 2005
293
0
0
Przypomniałam sobie, że nie trzymam wszystkich słoików w lodówce. Z ub.roku trzymam w piwnicy. A jeśli chodzi o ważenie, to mój przepis mówi, że należy bardzo dokładnie "upchać" płatki np. w garnuszku /ale naprawdę upchać maksymalnie/ i taką samą objętość dać potem cukru.

Penia

Member
Wrz 15, 2004
376
0
0
A jeśli chodzi o ważenie, to mój przepis mówi, że należy bardzo dokładnie "upchać" płatki np. w garnuszku /ale naprawdę upchać maksymalnie/ i taką samą objętość dać potem cukru.
Robię tak jak Jotka czyli waga cukru jest min. 2 razy większa niż płatków albo jak alik wg objętości, jak 1:1.

Już pierwszy "pokos" płatków za mną - 25dkg co dało mi ok 1 litra konfitury, nastpna partia za tydzień jak rozwiną się następne pączki :mrgreen: . I tak do końca lata. Ciekawe ile w tym roku mi wyjdzie , (a zeszłoroczna stoi jeszcze w piwnicy)

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
niech mi ktos poradzi prosze o jakie platki rozy chodzi bo przeciez chyba nie o ogrodwe:( KAzdy zawsze mlaksa jak sslyszy o paczkach nadziewanych marmolada z rozu a ja nie wiem ani jak to zrobic ani nigdzie w sklepie sie nie spotkalam :cry: :cry:

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
wink.gif
Jak tu cicho ... od lat - na odcinku rosa rugosa. Ha, a ja - opiekując się na czas kanikuły tą wredotą, kotka sąsiadów mam z okna obraz krzewów róży w ich ogrodzie. Zerwałam słuszna kupkę, na oko niestety dosypałam cukru i próbowałam ucierać w miseczce, także niestety bez powodzenia.
Wsypałam w końcu wszystko do thermomixa, chwilę ucierałam - no, niewiele lepiej. Pewnie za krótko? Po wszystkim dopiero zajrzałam tutaj i wg Jotki należało płatki sparzyć. Dozbieram jeszcze kilka słusznych kwiatów i już sparzone utrę ponownie z wcześniejsza półsypką partią. Ale zapach - cudowny, taki prawdziwy, różany - jak w pączkach, hehe!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy