Faszerowany udziec z indyka
Zrolowany z delikatnym nadzieniem z pora i szynki; podawany w plastrach na gorąco, lub na zimno – do kanapek
składniki
1 duży udziec z indyka
1 por (bez twardych zielonych liści)
1 gruby plaster szynki gotowanej
przyprawa do indyka – gotowa mieszanka (w jej skład wchodzą: tymianek, papryka, czosnek, pieprz, majeranek, rozmaryn)
sól, pieprz
olej, masło
sposób przygotowania
Udziec trzeba najpierw umyć i osuszyć.
Następnie trzeba wykroić kostkę, naciąć tak, aby otrzymać jeden płaski płat mięsa, który przykrywamy przeźroczystą folią i rozklepujemy na cienko. Teraz dokładnie posypujemy mięso z obu stron mieszanką przyprawową, przyklepując ją dłonią do mięsa. Przekładamy mięso do foliowego worka do żywności i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C.
Por po oczyszczeniu kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę, gotujemy 3-4 minuty, po czym odcedzamy.
Szynkę kroimy na drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanym maśle i oleju, po chwili dorzucamy por, mieszamy, dodając świeżo zmielony pieprz.
Mięso wyjmujemy z lodówki, rozkładamy na folii aluminiowej (skropionej olejem) skórą do dołu, lekko solimy i jeszcze raz posypujemy mieszanką do indyka, nakładamy nadzienie z pora i szynki, ciasno rolujemy. Na wierzchu też jeszcze posypujemy mieszanką, zawijamy w folię, przekładamy na żaroodporny talerz lub do brytfanki, wkładamy do pieca. Pieczemy w folii ok. 50 minut; po tym czasie rozwijamy folię i pieczemy jeszcze ok. 15 minut, że skórka ładnie się przyrumieniła.
Podajemy na gorąco krojąc w grube plastry, bądź po ostygnięciu – cienkie plastry do kanapek.
Zrolowany z delikatnym nadzieniem z pora i szynki; podawany w plastrach na gorąco, lub na zimno – do kanapek
składniki
1 duży udziec z indyka
1 por (bez twardych zielonych liści)
1 gruby plaster szynki gotowanej
przyprawa do indyka – gotowa mieszanka (w jej skład wchodzą: tymianek, papryka, czosnek, pieprz, majeranek, rozmaryn)
sól, pieprz
olej, masło
sposób przygotowania
Udziec trzeba najpierw umyć i osuszyć.
Następnie trzeba wykroić kostkę, naciąć tak, aby otrzymać jeden płaski płat mięsa, który przykrywamy przeźroczystą folią i rozklepujemy na cienko. Teraz dokładnie posypujemy mięso z obu stron mieszanką przyprawową, przyklepując ją dłonią do mięsa. Przekładamy mięso do foliowego worka do żywności i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C.
Por po oczyszczeniu kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę, gotujemy 3-4 minuty, po czym odcedzamy.
Szynkę kroimy na drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanym maśle i oleju, po chwili dorzucamy por, mieszamy, dodając świeżo zmielony pieprz.
Mięso wyjmujemy z lodówki, rozkładamy na folii aluminiowej (skropionej olejem) skórą do dołu, lekko solimy i jeszcze raz posypujemy mieszanką do indyka, nakładamy nadzienie z pora i szynki, ciasno rolujemy. Na wierzchu też jeszcze posypujemy mieszanką, zawijamy w folię, przekładamy na żaroodporny talerz lub do brytfanki, wkładamy do pieca. Pieczemy w folii ok. 50 minut; po tym czasie rozwijamy folię i pieczemy jeszcze ok. 15 minut, że skórka ładnie się przyrumieniła.
Podajemy na gorąco krojąc w grube plastry, bądź po ostygnięciu – cienkie plastry do kanapek.