Rolada z piersi indyka

Jotka

Member
Wrz 13, 2004
357
0
0
Rolada z piersi indyka

składniki
pierś indycza ok. 1 kg
5 dag salami w plasterkach
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
4 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
sól, pieprz
przyprawa do indyka (gotowa mieszanka o składzie: tymianek, papryka, czosnek, pieprz, majeranek, rozmaryn)
olej

sposób przygotowania
Pierś umyć, osuszyć, przykryć folią spożywczą i rozbić na cienki płat. Zdjąć folię, natrzeć z obu stron przyprawą do indyka, przełożyć do salaterki, przykryć i włożyć do lodówki na całą noc.
Następny etap: mięso wyjąć z lodówki, rozłożyć na wysmarowanej lekko olejem folii aluminiowej, lekko posolić i popieprzyć.
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.
Jajko wbić do miseczki, roztrzepać widelcem na jednolitą masę, lekko osolić. Dodać do jajka bułkę tartą i natkę pietruszki, wymieszać. Powstanie dość gęsta masa. Rozsmarować ją równomiernie na płacie mięsa. Następnie rozłożyć plasterki salami. Pomagając sobie folią zwinąć ciasną roladę, osznurować ją nicią, lekko z wierzchu posolić, zawinąć w folię, ułożyć w żaroodpornym naczyniu lub blaszce i piec 1 godzinę. Po tym czasie rozchylić folię (uwaga! gorące!!!) i włożyć jeszcze do pieca na 10-15 minut, żeby wierzch przyrumienił się.
Ostudzić, włożyć na parę godzin do lodówki. Po tym czasie będzie już łatwo kroić roladę w cienkie plastry (przed krojeniem usunąć nici).