Kurczak w syropie klonowym
składniki
4 nóżki kurczaka (drumstiki)
sól
Na marynatę:
100 ml syropu klonowego
5 łyżeczek sosu chili
1 łyżeczka sosu Worcestershire
1 mała cebula drobniutko posiekana
3 łyżeczki musztardy miodowej
3 łyżeczki octu winnego czerwonego
sposób przygotowania
Wymieszać razem wszystkie składniki marynaty.
Nóżki kurczaka natrzeć solą, włożyć do marynaty, marynować w lodówce kilka godzin. Co jakiś czas wymieszać.
Nagrzać piekarnik do 220 st. C, włączyć górną grzałkę.
Nóżki kurczaka wyjąć z marynaty, zrumienić na ostrym ogniu na patelni teflonowej, posmarowanej lekko olejem. Trzeba uważać, bo resztki marynaty na kurczaku mogą bardzo łatwo przypalić się.
Ułożyć kurczaka w żaroodpornym naczyniu, zalać marynatą, włożyć do gorącego piekarnika, piec ok. 20-30 minut, do miękkości, co jakiś czas obracając nogi i polewając je sosem.
Podawać na gorąco, ale świetne też na zimno.
składniki
4 nóżki kurczaka (drumstiki)
sól
Na marynatę:
100 ml syropu klonowego
5 łyżeczek sosu chili
1 łyżeczka sosu Worcestershire
1 mała cebula drobniutko posiekana
3 łyżeczki musztardy miodowej
3 łyżeczki octu winnego czerwonego
sposób przygotowania
Wymieszać razem wszystkie składniki marynaty.
Nóżki kurczaka natrzeć solą, włożyć do marynaty, marynować w lodówce kilka godzin. Co jakiś czas wymieszać.
Nagrzać piekarnik do 220 st. C, włączyć górną grzałkę.
Nóżki kurczaka wyjąć z marynaty, zrumienić na ostrym ogniu na patelni teflonowej, posmarowanej lekko olejem. Trzeba uważać, bo resztki marynaty na kurczaku mogą bardzo łatwo przypalić się.
Ułożyć kurczaka w żaroodpornym naczyniu, zalać marynatą, włożyć do gorącego piekarnika, piec ok. 20-30 minut, do miękkości, co jakiś czas obracając nogi i polewając je sosem.
Podawać na gorąco, ale świetne też na zimno.