Pyzy z mięsem.
1 kg ugotowanych na miękko kartofli
25 dkg mąki
1 jajko,
sól.
Farsz:
20 dkg duszonej lub pieczonej wieprzowiny,
20 dkg piersi z kurczaka,
1 czerstwa bułka,
1 jajko,
4 dkg masła,
1 średnia cebula,
125 ml śmietany,
sól, pieprz.
Składniki na ciasto razem mieszamy.
Przygotowujemy farsz: bułke odcisnąć. - cebulę podsmażamy na złoty kolor. Mielimy mięso i bułkę. Przekładamy do miski, dodajemy cebulę, śmietanę, pieprz i sól do smaku. Gdyby farsz był nieco za rzadki podsypmy troszkę bułki tartej - wymieszać.
Formować kulki a w środek wkładamy sporo farszu.
Obtaczamy je w mące.
Wkładamy do wrzącej wody, mieszamy, gotujemy po czym wybieramy łyżką cedzakową.
Gotować powinniśmy je partiami.
A na koniec okrasić podsmażonym boczkiem lub cebulką pokrojoną w kostkę.
Podawać z sałatką z kiszonej kapustki.
1 kg ugotowanych na miękko kartofli
25 dkg mąki
1 jajko,
sól.
Farsz:
20 dkg duszonej lub pieczonej wieprzowiny,
20 dkg piersi z kurczaka,
1 czerstwa bułka,
1 jajko,
4 dkg masła,
1 średnia cebula,
125 ml śmietany,
sól, pieprz.
Składniki na ciasto razem mieszamy.
Przygotowujemy farsz: bułke odcisnąć. - cebulę podsmażamy na złoty kolor. Mielimy mięso i bułkę. Przekładamy do miski, dodajemy cebulę, śmietanę, pieprz i sól do smaku. Gdyby farsz był nieco za rzadki podsypmy troszkę bułki tartej - wymieszać.
Formować kulki a w środek wkładamy sporo farszu.
Obtaczamy je w mące.
Wkładamy do wrzącej wody, mieszamy, gotujemy po czym wybieramy łyżką cedzakową.
Gotować powinniśmy je partiami.
A na koniec okrasić podsmażonym boczkiem lub cebulką pokrojoną w kostkę.
Podawać z sałatką z kiszonej kapustki.
Ostatnią edycję dokonał moderator: