Pieczone cząstki ziemniaków z dipem jogurtowym z kolendrą

Iwcia

Member
Wrz 17, 2004
728
0
0
4 duże ziemniaki (nie rozpadające się po ugotowaniu)
sól
1/2 pęczka kolendry
1 ząbek czosnku
130 g jogurtu
2 szczypty kurkumy
1 łyżka świeżej śmietany
1/2-1 łyzki soku z limonki
2 szczypty kminu
1 pełna łyżeczka chilli
pieprz
2 łyzki oleju

Ziemniaki w łupinkach pokroić wzdłuż na 8 części, gotować we wrzącej wodzie przez około 5 minut.
Wymieszać jogurt, kurkumę, świeżą śmietanę, sok z limonki, kmin i szczyptę chilli.
Posiekać listki kolendry i domieszać do sosu.
Wycisnąć do sosu czosnek. Doprawić solą i pieprzem.
Włączyć grill w piekarniku. Cząstki ziemniaków odcedzć na durszlaku i zostawić do obcieknięcia.
Wymieszać olej z 1 łyżeczką chilli, 1 łyżeczką soli i odrobiną pieprzu. Wymieszać ziemniaki na blasze z marynatą chilli. Grillować przez około 5 minut na drugiej półce od góry. Ostrożnie obrócić ziemniaki po 5 minutach i grillować kolejne 5 minut z drugiej strony.
Smacznego!!!