Lasagne con petti di pollo

Iwcia

Member
Wrz 17, 2004
728
0
0
składniki
około 12-13 płatów lasagne
1 podwójna pierś z kurczaka
1 nieduża cukinia
1 duży brokuł
30 dag pieczarek
1-2 duże cebule
3 duże pomidory
1 słoik sosu do makaronu (pomidorowego z bazylią)
(lub duża puszka pomidorów w zalewie)
5-6 ząbków czosnku
pęczek świeżej bazylii
2 łyżki śmietany
2 opakowania tartego parmezanu (łącznie 8dag)
5 gag masła
5-6 łyżek oliwy z oliwek
ostra papryka
czerwona przyprawa „Delikat” (do drobiu)
Vegeta
sól, pieprz, cukier
troszkę tartego żółtego sera

Na sos beszamelowy:

5 dag masła
5 dag mąki
500-600ml mleka
½ -1 paczki parmezanu
gałka muszkatołowa
sól i pieprz


sposób przygotowania
Cukinię pokroić na cienkie plasterki, które następnie przekroić na połówki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć cukinię. Można ją również po chwili podlać wodą, i przykryć, aby szybko zmiękła. Gdy cukinia będzie już gotowa. Zdjąć z patelni i przełożyć na talerzyk.

Pieczarki obrać i pokroić na plasterki. Podsmażyć na 1 łyżce oliwy z oliwek. Pod koniec smażenia przyprawić Vegetą do smaku. Zdjąć z patelni i przełożyć na talerzyk.

Kurczaka umyć pokroić na małe paseczki, obtoczyć w czerwonej przyprawie „Delikat” i usmażyć na 2 łyżkach oliwy.

Cebulę pokroić w małą kostkę, czosnek posiekać i zaszklić na pozostałej oliwie.

Brokuł podzielić na różyczki i ugotować na parze.

Następnie przełożyć do dużego rondla lub patelni podsmażone wcześniej pieczarki, cukinię, kurczaka, cebulę, czosnek i ugotowanego brokuła.
Dodać obrane pomidory pokrojone w kostkę i połowę słoika sosu pomidorowego (gdy mamy pomidory w puszce należy je najpierw zmiksować i również dodać połowę). Dusić na małym ogniu przez około 15 min. Po tym czasie dodać pół pęczka posiekanej bazylii, 2 łyżki śmietany oraz dosyć sporo ostrej papryki (około 1 łyżeczki). Doprawić Vegetą, odrobiną cukru i ewentualnie pieprzem do smaku.

W celu przyrządzenia sosu beszamelowego, w rondelku należy rozpuścić masło. Wsypać mąkę i podsmażyć przez chwilkę. Następnie wlać mleko i cały czas mieszać. Po chwili gdy sos zaczyna gęstnieć, zmniejszyć gaz, doprawić do smaku gałka muszkatołową, solą i pieprzem, a także wsypać ½ -1 paczki parmezanu. Wszystko dokładnie wymieszać.

Prostokątne żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Na dnie ułożyć płaty lasagne, jeśli nie będą się całkowicie mieściły, można połamać brzegi. Płaty mają tworzyć powierzchnie bez przerw. Następnie wyłożyć 1/3 kurczaka z warzywami, polać dokładnie sosem beszamelowym, posypać parmezanem i 1/4 pozostałej posiekanej bazylii. Następnie powtórzyć, płaty lasagne, kolejna porcje kurczaka, sosu beszamelowego, parmezanu i bazylii, a następnie jeszcze raz płaty, kurczak, beszamel, parmezan, bazylia. Na górę ponownie ułożyć płaty, zalać pozostałym beszamelem, tak by wszystko było dokładnie przykryte. (Gdyby brakowało sosu, dolać odrobinę mleka i mieszając ponownie zagrzać). Następnie polać pozostałym sosem pomidorowym lub zmiksowanymi pomidorami., posypać parmezanem, i pozostałą bazylią, a także odrobiną tartego żółtego sera.
Piec w piekarniku rozgrzanym do około 180-200C przez 45 min.
Smacznego!!!


dodatkowe informacje
Najlepiej używać płatów lasagne, które nie wymagają gotowania. To oszczędza sporo czasu, którego i tak upłynie wiele w trakcie przygotowywania tej potrawy. W kuchni spędzimy około 2 godzin, a może troszkę dłużej. Jednakże już przy pierwszym kęsie okazuje się, że nasz trud został wynagrodzony, gdyż smak tej lasagne to czysta fantazja.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
to takie polskie zboczenie

jak bys chciala na prowincji kucharza znalezc to 99% kucharzy musi wsypac, albo wlac Maggi
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ale fakt faktem, ze vegeta etc zawieta glutaminian sodu, ktory istotnie sprawia, ze moze nie tyle jedzenie smakuje lepij, co mocniej (czyli często lepiej).
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
)na co mówisz 'e tam', bo nie rozumiem?
na to ze glutaminian wzmacnia smak??? :shock:
czy moze na to, ze czesto jesli cos smakuje mocniej, to lepiej :shock:

CYTATmało to na swiecie przypraw o mocnym ciekawym smaku?
Marghe, ale glutaminian WZMACNIA smak nie nadajac swojego. A intensywne przpyprawy moga sobie byc pyszne i intensywne, ale nadaja swoj smak.
porownaj np stek potraktowany chili, tabasco , czymkolwiek intensywnym ze stekiem potraktowanym sola zmiekczajaca mieso i lekka przyprawa z glutaminianem. Naprawde nie widzisz roznicy?
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
no widzisz, a ja lubie czuc smak mięsa, a nie jednej czy kilku przypraw, dlatego wyjatkowo odpowiadaja mi przyprawy grillowe/stekow ktore na koncu listy składników (na liscie skladnikow wsyztsko musi byc w malejącej kolejności) mają glutaminian.

Ogólnie nie rozumiem trochę tępienia warzywek, vegety etc - sama ich nie mam na półce z przyprawami, ale jeśli autor przepisu uważa, ze to dobry wybór, to czemu nie?
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
a ja bym zjadła najchetniej z ametykanskiej wołowiny. Kiedyś w moim skelpiku ekologicnzym była i dobra była, mniamć...
 

owieczka

Active member
Wrz 17, 2004
1,444
25
48
ja robilam, pyszna byla, jedlismy dwa dni, palce lizac :!:
icon_smile.gif
 

lidiakd

Member
Mar 17, 2005
525
0
16
No w koncu. Dziekuje za odpowiedz, owieczko. Ja tez wczoraj sie za nia zabralam, choc minimalnie zmodyfikowalam przepis, bo do beszamelu dodalam sery (parmezan i mozzarelle). Pieklam dopiero wieczorem (do 23:00 :shock:), no i degustacja bedzie w porze obiadowej. Dam znac, jak wyszlo .
 

Iwcia

Member
Wrz 17, 2004
728
0
0
Hej co ja widze jaka dluga dyskusje:)
Dziewczyny ja generalnie lubie smak kurczaka przyprawionego czerwonym delikatem oraz dodatek vegety, ale przeciez nie ma problemu zeby zastapic dodatek tych przypraw solą i pieprzem
icon_smile.gif
 

ina77

Member
Sie 3, 2006
64
0
0
mam takie pytanie czy zawsze kupujecie makaron na lazanie czy można go zrobić w domku, ponieważ zdecydowanie wole domowy makaron i często go robie
może próbował ktoś robić sam makaron na lazanie??