Mięsne roladki z pysznym sosem Pesto

Iwcia

Member
Wrz 17, 2004
728
0
0
To danie to fantazja!!! Łączy przepyszny smak delikatnego mięsa z aromatem włoskiego sosu Pesto. Polecam, szczególnie na uroczysty obiad.
2942.jpg


składniki
4 kotlety cielęce lub z indyka po około 150g
sól
pieprz
250ml bulionu warzywnego
100ml śmietany

1 pęczek bazylii (około 20g) + kilka listków do dekoracji
2 ząbki czosnku
10g nasion pinii lub orzechów pistacjowych (10g po obraniu)
20g świeżego parmezanu
2-3 łyżki oliwy z oliwek
świeżo zmielony pieprz


sposób przygotowania
Przygotowanie sosu Pesto:

Nasiona pinii lub obrane orzeszki pistacjowe lekko uprażyć na suchej patelni. Parmezan drobno zetrzeć na tarce. Do miksera (lub tradycyjnie moździerza) włożyć nasiona pinii, czosnek i bazylię (bazylię należy wcześniej umyć, osuszyć i oddzielić listki od łodyżek) wlać 1 łyżkę oliwy i zmiksować na puree. Dodać starty ser (około 20-30g) i jeszcze raz krótko zmiksować. Następnie stopniowo dolać jeszcze 2 łyżki oliwy. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podsmażyć na patelni do momentu, aż parmezan się rozpuści i sos będzie miał lekko ciągnącą konsystencję.


Mięso umyć osuszyć i lekko rozbić. Każdy kawałek mięsa doprawić z obu stron solą i pieprzem. Odczekać około 20 minut. Następnie równomiernie posmarować każdy kawałek mięsa sosem Pesto, zrolować i spiąć wykałaczkami.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, włożyć mięso i obsmażyć na średnim ogniu około 3 min. Następnie należy wlać bulion warzywny i gotować jeszcze około 10 minut, aż bulion prawie odparuje. Na koniec roladki wyjąć z patelni i umieścić w ciepłym miejscu, ażeby nie wystygły. Z bulionu i oliwy pozostałej po smażeniu przygotować sos. Należy dodać śmietanę (hartując ją wcześniej przez wymieszanie z około 2 łyżkami płynu pozostałego po smażeniu), wymieszać i powoli doprowadzić do wrzenia. Sos doprawić solą i odrobina pieprzu, dodać pozostały parmezan (odrobinkę zostawić do dekoracji) i jeszcze chwilkę pogotować.

Na koniec roladki pokroić w plastry, ułożyć je w fantazyjny sposób na talerzu, polać sosem i przybrać świeżą bazylią i parmezanem
Smacznego!!!

dodatkowe informacje
Zamiast roladek można również zrobić pewnego razu kieszonki z mięsa napełnione Pesto. Wówczas nie należy rozbijać mięsa, a naciąć je przez środek tworząc jednostronnie otwartą kieszeń, która następnie wypełnić Pesto. Kieszeń spiąć wykałaczką i dalej postępować jak w przypadku roladek, z tym, że na koniec nie należy już mięsa kroić na plastry.

Sos Pesto nadaje się również doskonale do makaronu. W tym celu należy przygotować trzykrotnie większą ilość sosu i wymieszać go z gorącym makaronem. Sos powinien dokładnie oblepić makaron, jednak ten nie powinien w nim pływać.
Do środka roladki można również dodać kawałek koziego sera, co jeszcze bardziej podniesie walory smakowe.