Miodowa papryka - przepyszna.

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
carbonicum @ 24 Oct 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=383054jaka papryke zalewacie
icon_question.gif
Ja zawsze marynuję paprykę czerwoną - z klasyczną wypróbowaną, lekko słodkawą zalewą z miodem [ale bez oleju].
Ponieważ lubimy także ostre smaki, marynując paprykę żółtą [tylko tą z grubym miąższem], dodaję do każdego słoika po 1 ostrej papryczce chili.
Taki podział na kolory sprawia, ze wiem, która jest ostra i nie mylę się, wyciągając przypadkowo nie tę, którą chciałam. Zielonej zazwyczaj nie marynuję, gdyż nie ma tak intensywnego smaku, a podczas pasteryzowania traci kolor.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Podnoszę , bo właśnie zrobiłam. Do niektórych słoików dodałam ząbek czosnku. Kiedy mogę spróbować czy dobre?
 

Załączniki

  • papryka_miodowa.jpg
    papryka_miodowa.jpg
    1.3 MB · Wyświetleń: 0

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Ja to próbuję od razu po zrobieniu
icon_mrgreen.gif
 

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
Iwa ja to powinnam już dawno napisać, ale wiadomo jak ostatnio się często odzywałam... Papryka jest pyszna, nie robi się taka sflaczała, ale cały czas jest sprężysta, mam słoiczki robione jeszcze trzy lata temu (mąż wykopał z czeluści piwnicy) i wciąż jest pyszna, twarda.
 
Wrz 28, 2010
6
0
0
Ta zalewa wystarcza na ok. 5 słoików litrowych.
Do słoików wkładamy umytą, osuszoną, oczyszczoną z pestek paprykę, pokrojoną na połówki... jeżeli są duże papryki można a wręcz trzeba podzielić je na mniejsze kawałki.[/font]
Zalewa:
10 szkl wody
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
poł szklanki miodu
4 plaskie łyżki soli
2,5 szkl.octu 5%
5 listków laurowych,
10 ziaren ziela angielskiego,
kila ziaren pieprzu czarnego,
gorczyca

Z podanych skladników gotujemy zalewę i studzimy.
Zalewamy paprykę.
Wekujemy 10 min


Zrobiłem papryczke miodową wg powyższego przepisu polecam wszystkim P.Y.C.H.O.T.A. to mało powiedziane w piatek zrobiłem w niedzielę nie wytrzymałem słoik zjedzony do obiadku ....POLECAM...
 

Załączniki

  • 08.10.2010.jpg
    08.10.2010.jpg
    307.1 KB · Wyświetleń: 0

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,660
0
36
W tym roku też ją zrobiłam, bo naprawdę jest fantastyczna. Miałam tylko kłopoty ze słoikami - nie chciały mi się zamykać, paskudy. Jak je zakręcałam na początku to wszystko było okej, no to je siup do gara na 10 minut, a po wyjęciu wszystkie pokrywki przepuszczały. Wymieniłam pokrywki na inne - znowu to samo. Po trzecim razie się poddałam, bo by mnie chyba szlag trafił na miejscu, a dzisiaj pójdę do sklepu po nowe pokrywki. A specjalnie kupiłam nowe słoiki i patrzyłam, żeby pokrywki nie były złote, bo te ponoć najczęściej nie trzymają. Kurcze, co ja robię źle? Może to moja wina, a nie pokrywek?
gruebel_2.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Przed pasteryzacją na mokro nie dokręca się pokrywek do końca, dokręca się je po wyjęciu z garnka, stawia słoiki do góry dnem i wtedy wszystko powinno się dobrze zassać.
 

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,660
0
36
Miodowa papryka to moja ulubiona. Muszę ją zrobić w tym roku i pewnie jak zwykle w większości sama ją pożrę - tak mi smakuje.
lecker.gif
 

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
2,840
64
48
Ja próbowałam kilka lat temu zrobić, ale chyba z innego przepisu, średnio mi smakowała. Ale może mi się smaki zmieniły, więc w tym roku zrobię tą
icon_biggrin.gif
poczekam jeszcze chwilę, aż papryka stanieje.
 

polonistka

Member
Mar 26, 2008
1,963
0
36
Ciąża mi na mózg pada... Zrobiłam z entuzjazmem, zalałam, zabrakło mi jeszcze ze dwóch słoiczków, więc podgrzewam wodę do wyparzenia - i dobrze, że nie zaczęłam jeszcze pasteryzować, bo zdążyłam sę zorientować, że zapomniałam oleju do zalewy. Sprawdzam przepis, żeby sprawdzić, ile... i okazuje się, że nie dałam też cukru.
No nic, zlałam zalewę i robię jeszcze raz ;)