IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

12 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Sezamowe ciasteczka szczęścia
AgusiaH
post 17 Oct 2004, 11:21
Post #1


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.054
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Porto, Portugalia
Użytkownik nr: 80



SEZAMOWE CIASTECZKA SZCZĘŚCIA

Podobno ziarno sezamowe jest w Afryce symbolem powodzenia, stąd nazwa ciasteczek. Są wyśmienite, pysznie chrupiące, otoczone sezamową skorupką. U mnie w domu bardziej lubiane niż sezamki. Tutaj nowe zdjęcia i lekko zmodyfikowana wersja przepisu.



ilość:40 szt (2 duże blaszki do pieczenia)

2/3 szkl (100 g) uprażonego na patelni sezamu
100g masła
1/2 szkl (100 g) białego cukru
1/2 szkl (85 g) jasnego brązowego cukru
1 jajko
1 opakowanie cukru waniliowego
1 i 1/4 szkl (170 g) mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cynamonu

Utrzeć masło z 2 rodzajami cukru i cukrem waniliowym. Dodać jajko. Wymieszać mąkę z proszkiem, solę i cynamonem i stopniowo dodawać do ciasta nadal ucierając. Na koniec wmieszać do ciasta połowe uprażonego sezamu. wstawic ciasto na min. 1 godz. do lodówki. Następnie po wyjęciu formować kulki średnicy ok.3cm ( ja nabieram ciasto łyżeczką i formuję kulki dłonią). Każdą kulkę obtaczać w pozostałym sezamie, kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczać dłonią. Ukladac na blaszkach zachowujac duze odstepy miedzy ciasteczkami - maksimum 20 kulek na duza blaszke od piekarnika.
Piec ok. 10-15min w 190 stopniach, aż będą złote ( złote! nie brązowe, nie wolno ich przepiec). Zdejmować z papieru do pieczenia dopiero po ostygnięciu.

Życzę smacznego wszystkim ciasteczkowym potworom icon_exclaim.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Iguana
post 17 Oct 2004, 18:30
Post #2


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.631
Dołączył: 13-September 04
Skąd: prawie Opole
Użytkownik nr: 11



Czy gotowe ciasto ma konsystencję kruchego czy raczej jest luźne?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaH
post 17 Oct 2004, 21:05
Post #3


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.054
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Porto, Portugalia
Użytkownik nr: 80



Ma konsystencję bardzo lepkiego kruchego, dlatego musi postać w lodówce. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nutinka
post 30 Oct 2004, 17:50
Post #4


uczeń
***

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 866
Dołączył: 29-September 04
Skąd: Toruń
Użytkownik nr: 108



Ciasteczka są boskie, zajadamy się bez opamiętania. Tylko Aga dzisiaj nie może słodkości, ale jestem pewna, że powetuje to sobie jutro.
Jak dla mnie lepsze niż sezamki. Dzięki za przepis.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaH
post 31 Oct 2004, 15:31
Post #5


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.054
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Porto, Portugalia
Użytkownik nr: 80



Cieszę się, że te ciasteczka smakowały komus, kto jest jednym z moich ciasteczkowych guru. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nutinka
post 31 Oct 2004, 20:48
Post #6


uczeń
***

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 866
Dołączył: 29-September 04
Skąd: Toruń
Użytkownik nr: 108





Już przepadło. Smakowało nie tylko mnie, mężowi i Aguti, ale też i szwagierkom, a to jest niezły probierz. Muszę zakupić większą ilość sezamu.

Ludzie, róbcie te ciasteczka, są pyszne!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kamila
post 31 Oct 2004, 21:41
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.844
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Suwałki
Użytkownik nr: 8



A czy one mogą być przechowywane jakiś czas? I w czym? W metalowej puszce będzie ok?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaH
post 31 Oct 2004, 20:16
Post #8


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.054
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Porto, Portugalia
Użytkownik nr: 80



Wlasnie tak , jak piszesz Kamila: mozna przechowywac i najlepiej w metalowej puszce. Mi co prawda do nastepnego dnia udalo sie uchowac tylko 5 ciasteczek....wiec mam ograniczone doswiadczenia.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nutinka
post 1 Nov 2004, 09:13
Post #9


uczeń
***

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 866
Dołączył: 29-September 04
Skąd: Toruń
Użytkownik nr: 108



Kilka ciasteczek jest u mnie już trzeci dzień i nie zmieniają smaku. Wygląda na to, że można je przechowywać jak inne takie smakołyki.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kamila
post 1 Nov 2004, 09:50
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.844
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Suwałki
Użytkownik nr: 8



CYTAT(AgusiaH)
Wlasnie tak , jak piszesz Kamila: mozna przechowywac i najlepiej w metalowej puszce. Mi co prawda do nastepnego dnia udalo sie uchowac tylko 5 ciasteczek....wiec mam ograniczone doswiadczenia. <!--emoid:mrgreen:--><!--endemo-->


Fajnie, mi sie uda przechować bo zrobię żeby wziąć ze sobą na dugi weekend do Warszawy dla siostrzenicy męża będą. Czyli spokojnie mogę je zrobić np w tą sobotę.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
choco
post 2 Nov 2004, 08:15
Post #11


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.166
Dołączył: 17-September 04
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 53



Te ciasteczka to ostatnio hit u mnie w domu
Są naprawde świetne - duuużo lepsze niż sezamki.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
annar
post 4 Nov 2004, 10:51
Post #12


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 173
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 5



Agusiu!! ciasteczka są naprawdę WSPANIAŁE!!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Aguśś
post 5 Nov 2004, 21:14
Post #13


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 575
Dołączył: 18-September 04
Użytkownik nr: 64



A wagowo to ile muszę kupić tego sezamu? bo mnie kuszą i kuszą te ciasteczka

Pozdrowionka
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Siostra_Ducket
post 6 Nov 2004, 12:12
Post #14


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.992
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 21



CYTAT(Aguśś)
A wagowo to ile muszę kupić tego sezamu? bo mnie kuszą i kuszą te ciasteczka  

Pozdrowionka


właśnie robię te ciasteczka
miałam sezam w opakowaniu 120 g
dałam wszystko, choć to więcej niż 2/3 szklanki, ale zaryzykowałam icon_smile.gif

2/3 szklanki to będzie 100 g

icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Aguśś
post 6 Nov 2004, 16:42
Post #15


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 575
Dołączył: 18-September 04
Użytkownik nr: 64



Dzięki Siostro Ducket !!!
Właśnie upiekłam i je pożeramy

AgusiuH ONE SĄ PRZEPYSZNE Faktycznie lepsze niż sezamki...

Za Twoje ciasteczka
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nutinka
post 6 Nov 2004, 21:11
Post #16


uczeń
***

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 866
Dołączył: 29-September 04
Skąd: Toruń
Użytkownik nr: 108



Właśnie pożeramy dzisiaj pieczone po raz drugi ciasteczka. Muszę iść po sezam. A to się kobieta w zdrowej żywności zdziwi, że mam taki przerób.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Siostra_Ducket
post 6 Nov 2004, 21:38
Post #17


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.992
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 21



upiekłam i pożarłam

pycha!

smacznego
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kamila
post 7 Nov 2004, 20:08
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.844
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Suwałki
Użytkownik nr: 8



pyszne, mimo tego że od dołu spalone. Wściekła jestem na mój piekarnik.
Ale pychotki sa i tak
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 7 Nov 2004, 21:20
Post #19


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



Kamila, a to ten nowy piekarnik ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kamila
post 8 Nov 2004, 07:20
Post #20


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.844
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Suwałki
Użytkownik nr: 8



to kuchenkę mam nową - gazowy blat. Piekarnik jest ten sam, ma 3,5 roku czyli jeszcze nie stary a wredny
Go to the top of the page
 
+Quote Post

12 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 16th November 2018 - 06:37