- Lis 1, 2004
- 28,999
- 1
- 0
przepis będzie testowany dziś
Pochodzi z Kuchni Azjatyckiej
500 g filetów z kurczaka
1 żółtko lekko roztrzepane
1 łyżka wody
2 łyżeczki sosu sojowego
3 łyżeczki mąki kukurydz.
60 g mąki kukurydz .. dodatkowo
2 i 1/2 kubka mąki
olej do głębokiego smażenia
sos:
80 ml soku z cytryny
2 łyżki wody
2 łyżki cukru
1 łyżka sherry wytrawnego (nie mam,. dam wino ryżowe
2 łyżeczki mąki kukurydz.
1 łyżka wody ..dodatkowo
4 dymki w plasterkach (nie mam
mięso pokroić w paski (dość cienkie)
w miseczce wymieszać: jajko, wodę, sos sojowy sherry i mąkę kukurydz. Polać kurczaka, wymieszać, odstawić na 10 min.
Przesiać na talerzu dodatkową mąkę kukur. i zwykła mąkę. Obtoczyć każdy kawałek mięsa. Otrząsnąć nadmiar.
Kuraka smażyć na głębokim oleju na złocisty kolor. Osuszyć na pap. ręczniku.
Zrobić sos:
na małej patelni połączyć sok, wodę, cukier i sherry. Zagotować i miesząc aż cukier się rozpuści. Wymieszać dodatkowa mąkę kukur. z wodą na gładka masę, wlać do soku i nadal mieszając zagotować. Sos musi zgęstnieć
Przed podaniem kurczaka ponownie podsmażyć w oleju aż będą chrupiące i złociste.
osuszyć na pap.ręczniku
Polać sosem , posypać dymką i jeść.
ps pierwsze smażenie można zrobić kilka godzin wcześniej
Pochodzi z Kuchni Azjatyckiej
500 g filetów z kurczaka
1 żółtko lekko roztrzepane
1 łyżka wody
2 łyżeczki sosu sojowego
3 łyżeczki mąki kukurydz.
60 g mąki kukurydz .. dodatkowo
2 i 1/2 kubka mąki
olej do głębokiego smażenia
sos:
80 ml soku z cytryny
2 łyżki wody
2 łyżki cukru
1 łyżka sherry wytrawnego (nie mam,. dam wino ryżowe
2 łyżeczki mąki kukurydz.
1 łyżka wody ..dodatkowo
4 dymki w plasterkach (nie mam
mięso pokroić w paski (dość cienkie)
w miseczce wymieszać: jajko, wodę, sos sojowy sherry i mąkę kukurydz. Polać kurczaka, wymieszać, odstawić na 10 min.
Przesiać na talerzu dodatkową mąkę kukur. i zwykła mąkę. Obtoczyć każdy kawałek mięsa. Otrząsnąć nadmiar.
Kuraka smażyć na głębokim oleju na złocisty kolor. Osuszyć na pap. ręczniku.
Zrobić sos:
na małej patelni połączyć sok, wodę, cukier i sherry. Zagotować i miesząc aż cukier się rozpuści. Wymieszać dodatkowa mąkę kukur. z wodą na gładka masę, wlać do soku i nadal mieszając zagotować. Sos musi zgęstnieć
Przed podaniem kurczaka ponownie podsmażyć w oleju aż będą chrupiące i złociste.
osuszyć na pap.ręczniku
Polać sosem , posypać dymką i jeść.
ps pierwsze smażenie można zrobić kilka godzin wcześniej
Ostatnią edycję dokonał moderator: