Iwińska nalewka z czarnej porzeczki*

Alka

Member
Wrz 17, 2004
1,610
0
0
Iwińska nalewka z czarnej porzeczki

Składniki:
czarne porzeczki,
wódka,
spirytus,
cukier.

Oczyszczone z gałązek i okwiatu, umyte porzeczki wsypujemy do słoja, zalewamy wódką tak by przykryła porzeczki i odstawiamy na 6 tygodni. Po tym czasie zlewamy wódkę i zalewamy porzeczki spirytusem tak by przykrył i odstawiamy na 6 tygodni. Następnie zlewamy spirytus do wcześniej zlanej wódki (jeśli jeszcze została
icon_wink.gif
) i przesypujemy owoce cukrem – ilość uzależniona od indywidualnych upodobań – i odstawiamy na 6 tygodni. Po tym czasie zlewamy sok do pozostałych alkoholi mieszamy i już możemy w te jesienne słoty delektować się wieczorami wyśmienitą naleweczką.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
a czemu juz drugi przepis ze spirytem nie jest w trunkach?

pamietam dziecieciem bedac obcinalam okwiat z porzeczki nozyczkami do paznokci :dump:
juz wole konsumowac ;)
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
Alka, wstawilam :mrgreen:

sloj pieciolitrowy zakupilam (taki w koszyczku wiklinowym), dalam tam ok. 1,9 kg porzeczek, zalalam to ok. 1,25 litra wodki - tyle mi wyszlo zeby plyn przykryl owoce.

czy to ma stac na sloncu czy raczej w ciemnym?
trzeba tym trzachac od czasu do czasu czy niech sobie stoi w spokoju?
a potem zlac przez ta rurke co wina sie zlewa czy mozna normalnie gibnac slojem?

pzdr
yenn
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
odpowiedzi w sam raz dla lenia :mrgreen:

zapominam na 6 tygodni :mrgreen:

pzdr
yenn