quesadilla*

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
quesadilla

moja wariacja na temat
Kupić tortille

pierś kurzą zamarynować w oliwie z papryczka chili i limonką lub cytryną (sokiem)
ser żółty (np.cheddar ) zetrzeć na tarce z grubymi oczkami
mięso smażyć i pokroić w dość drobne kawałki
na jednym placku (tortilli) układać warstwę sera i warstwę mięsa
przykryć drugim plackiem
rzucić na patelnie, potrzymać chwilę, przewrócić..
zdjąć, pokroić w ósemki i jeść

najlepsze z rożnymi sosami
np taki (jeszcze z mniama- chyba Agusi H)
majonez + czosnek + papryczki jalapeno -(ostre marynowane) + pieprz kajenski

salsa pomidorowa = pomidor drobno pokrojony + sok z cytryny + czerwona cebula posiekana + sól
itp

sosy dowolne

nadzienie do quesadilli też - moga byc krewetki, kiełbasa chorizo, moze byc ser z pomidorami, moze być stek.. wszystko moze byc

zdjęcie wyszło kiepsko
a quesadilla moja wygladała tak
3c3149d4a8f57fa4728112cf4eb4c7de-798341.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Marghe, a jak ze stekiem - bo mam w lodowce piekna poledwice wolawa a kurczaka nie mam. Pokroic poledwice na steki usmazyc na patelni grillowej i tez popaskowac, cyz jakos inaczej?
 

Elin

Member
Sty 21, 2008
98
0
0
Cheddar jest OK, ale jak go zmieszać z pokruszoną/startą mozarellą, to wychodzi trochę bardziej podobnie do oryginalnych meksykańskich tortilli. Oni tam używają stapialnej odmiany queso fresco, rzecz jasna nie do dostania w Europie, niestety.