Sałatka małorosyjska

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
mialam juz nie robic nic nowego, ale sie skusilam :mrgreen: i bede robic ta salatke w sobote

mam pytanie do tych co nie przecierali pomidorow a miksowali tylko -robicie tak ze gotujecie tak jak w przepisie, odlewacie sok, i to co zostanie miksujecie, tak?

pzdr
yenn
 

alik

Member
Cze 15, 2005
293
0
0
Nic nie odlewałam, pogotowałam trochę, ostudziłam i zmiksowałam a sałatka wyszła i tak bardzo gęsta, może nawet za gęsta.
 

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
jestem na etapie dodawania przypraw do przecieru pomidorowego, ale okazało się, że powinnam dodać pół gałki muszkatołowej a w domu mam tę przyprawę, ale w proszku :denknach: - ile jej wsypać?
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Ja jakoś nie lubię tej już mielonej gałki,wolę sobie sama zetrzeć. Ale myślę, że z pół łyżeczki jej trzeba dać
 

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
dałam tak na oko pół łyżeczki - żeby nie przedobrzyć
icon_smile.gif
) teraz tylko gotowanko po 10 min i do słoiczków - Beatko dzięki za przepis:))
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Robi się.. Z połowy składników... Ale te moje pomidory to jakieś felerne, bo strasznie dużo soku puściły, więc sałatka (póki co w garnku) jest mniej pomidorowa niż w słoikach ze zdjęcia... :cry:

Ciąg dalszy raportu nastąpi...

P.S.:
Nawet mąż się wciągnął w ten system dziesięciominutowy i reaguje na pikanie minutnika wczytując się w przepis i podejmując kolejne działania... :mrgreen:

P.P.S.:
Ale ta sałatka paachnie!!! A przed chwilą dopiero wleliśmy ocet. Jeszcze cukier i chyba garnek trzeba będzie wylizać... ;) :mrgreen:

P.P.P.S.:
No to wpakowałam sałatkę do słoików. Wyszło mi ich 7 (po ok. 330 ml). Zostało trochę soku, to go spróbowałam............. Łomatko! Jakie to słodko-kwaśne!!! :shock:
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Johasiu, to takie mocna na początku jest :mrgreen: dlatego ja nawet nie lubię próbować jej na świeżo! ( No ale słodko-kwaśne będzie, tylko nie aż tak ;) ). Dopiero jak się przegryzie jest najlepsza. A pomidory najlepiej użyć takie długie mięsiste ( nie wiem jaka odmiana) to wtedy mniej tego soku mają i przecier jest gęściejszy i ciemniejszy.
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
A kiedy się przegryzie?

A teraz w słoikach nawet bardziej pomidorowo wygląda...
icon_smile.gif


A te pomidorki to chyba lima się nazywają... Do suszenia super. ;)
 

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
no dobra - moje słoiki z sałatką Beatoeszkową są pełne - zapach w całym domu
icon_smile.gif
zastanawiałam się czy powinnam tak całą flaszkę tego octu wchlupnąć do sałatki :dump: ale koniec końców wlałam wszystko.
Jak szatkowałyscie kapustę? Tak drobniutko jak np. na colesława czy tak jak np. do kapuśniaku?
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Nigdy nie robiłam kapuśniaku, ale raczej tak poszatkowałam kapustę jak do niego. A cebulę w półtalarki. A ogórki w nieobrane plasterki.
No i nie wyłowiłam wszystkich przypraw... No i nie wiem, czy dobrze zrobiłam... :roll: :mrgreen:
 

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
ja też nie odławiałam - poszło wszystko do słoików. Kapuchę wsadziłam do szatkownika i trochę mi się za drobno poszatkowała, ale co tam myślę, że będzie OK.
 

Penia

Member
Wrz 15, 2004
376
0
0
Skusiłam się i ja na tą sałątkę. Mój mężczyzna-wybredziocha posmakował i stwierdził, że dobre
icon_smile.gif
.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Margolciu, dlaczego avatarka zmieniłaś, ten też ładny, ale wolałam Cię widzieć. ( przecież Ty nie jesteś malinna :lol: ;) )
Kapustę można pokroić jak się chce, nawet w kwadraty, tz. najpierw w grubsze plastry a potem w poprzek, ja przy szatkowaniu jej nie przejmuję się zbytnio, ale wqolę jak są troszkę grubsze kawałki a nie takie cieniutkie nitki.
Johasiu, ja nie odławiam przypraw.
Peniu, jeszcze i tu powiem, że niezła dziś jesteś :!: A Ty zrobiłaś z obranymi, czy nieobranymi ogórkami?
 

Penia

Member
Wrz 15, 2004
376
0
0
Robiłam według pierwszej wersji (bo tak miałam zanotowane) i nie obierałam ogórków. Tak w ogóle, to kapustę i ogórki przepuściłam przez szatkownicę, a cebule to mi małżonek cieńko pokroił. Sok z pomidorów też odlałam.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Muszę i ja z nieobieranych w przyszłym roku zrobić. I powiem Wam, która wersja lepsza, będę mieć porównanie.
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
drukuje przepis i bede ta salatke robila :mrgreen:
tylko mi powiedzcie soli sie to czy nie soli... bo zglupialam teraz :dump:
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Tilla, soli się ogórki, cebulę i kapustę, każde w oddzielnym naczyniu. Potem odsącza z tej słonej wody, lekko odciska i tyle. Do całości już potem nie daje się soli.