- Wrz 14, 2004
- 2,084
- 0
- 0
Tarta z utopionymi truskawkami
Kruche ciasto:
125g cukru
60g masła
2 jajka
260g mąki
aromat waniliowy
Nadzienie:
200g cukru
125ml wody
250ml mleka
40g mąki
1 jajko
3 żółtka
aromat waniliowy
200g truskawek
Kruche ciasto:
Zagnieść kruche ciasto z w/w składników. Włożyć do zamrażarki na 15 min. Rozłożyć ciasto na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę do tarty ( najlepiej z wyjmowanym dnem).Włożyć do lodówki.
Nadzienie:
Zagotować cukier z wodą i gotować jeszcze 2 min od zawrzenia. Mąkę zmiksować z jajkiem i żółtkami i wlać do niej podgrzane mleko , ciągle mieszając. Połączyć z syropem cukrowym i aromatem waniliowym.
Masę wylać na kruche ciasto , rozłożyć na niej pokrojone w plasterki truskawki.
Piec w 180 stopniach , około 40 min.
ps Agusia nie podpieka spodu, ja jednak tak z 15 minut pieke go najpierw, dopiero potem wlewam krem i truskawki.
Kruche ciasto:
125g cukru
60g masła
2 jajka
260g mąki
aromat waniliowy
Nadzienie:
200g cukru
125ml wody
250ml mleka
40g mąki
1 jajko
3 żółtka
aromat waniliowy
200g truskawek
Kruche ciasto:
Zagnieść kruche ciasto z w/w składników. Włożyć do zamrażarki na 15 min. Rozłożyć ciasto na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę do tarty ( najlepiej z wyjmowanym dnem).Włożyć do lodówki.
Nadzienie:
Zagotować cukier z wodą i gotować jeszcze 2 min od zawrzenia. Mąkę zmiksować z jajkiem i żółtkami i wlać do niej podgrzane mleko , ciągle mieszając. Połączyć z syropem cukrowym i aromatem waniliowym.
Masę wylać na kruche ciasto , rozłożyć na niej pokrojone w plasterki truskawki.
Piec w 180 stopniach , około 40 min.
ps Agusia nie podpieka spodu, ja jednak tak z 15 minut pieke go najpierw, dopiero potem wlewam krem i truskawki.