IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Tarta AgusiH z utopionymi truskawkami
Anusiaczek
post 1 Jul 2005, 09:24
Post #1


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.084
Dołączył: 14-September 04
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 37



Tarta z utopionymi truskawkami


Kruche ciasto:
125g cukru
60g masła
2 jajka
260g mąki
aromat waniliowy

Nadzienie:
200g cukru
125ml wody
250ml mleka
40g mąki
1 jajko
3 żółtka
aromat waniliowy
200g truskawek

Kruche ciasto:
Zagnieść kruche ciasto z w/w składników. Włożyć do zamrażarki na 15 min. Rozłożyć ciasto na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę do tarty ( najlepiej z wyjmowanym dnem).Włożyć do lodówki.

Nadzienie:
Zagotować cukier z wodą i gotować jeszcze 2 min od zawrzenia. Mąkę zmiksować z jajkiem i żółtkami i wlać do niej podgrzane mleko , ciągle mieszając. Połączyć z syropem cukrowym i aromatem waniliowym.

Masę wylać na kruche ciasto , rozłożyć na niej pokrojone w plasterki truskawki.

Piec w 180 stopniach , około 40 min.



ps Agusia nie podpieka spodu, ja jednak tak z 15 minut pieke go najpierw, dopiero potem wlewam krem i truskawki.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lidiakd
post 1 Jul 2005, 10:05
Post #2


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 524
Dołączył: 17-March 05
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 417



Uprasza sie o fotografie! Na pewno to zacheci niejedna(ego) z nas do zrobienia tego pysznosciowego ciasta. Zwlaszcza, ze Twoje fotografie, Anusiaczku, sa zawsze takie piekne.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasiak73
post 1 Jul 2005, 11:28
Post #3


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.590
Dołączył: 15-February 05
Skąd: Charsznica
Użytkownik nr: 307



Pieke ciekawe co mi wyjdzie : : :Żeby tylko sie udała......
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malinna
post 1 Jul 2005, 12:04
Post #4


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.819
Dołączył: 22-October 04
Skąd: Sopot
Użytkownik nr: 128



Mnie ta tarta niestety nie wyszła. icon_sad.gif
Ciasto było takie, że można je siekierą rąbać (podpiekłam wcześniej), a z kruchym nigdy nie mam problemów.
Masa podczas pieczenia strasznie kipiała, na środku zrobił się "wulkan", z którego prychał płyn jajeczny.
A po wyjęciu z piekarnika w ogóle to wyglądu nie miało, lekko zbrązowione i te truskawki jakoś mało apetyczne.
Wylądowało w koszu niestety. icon_sad.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasiak73
post 1 Jul 2005, 12:38
Post #5


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.590
Dołączył: 15-February 05
Skąd: Charsznica
Użytkownik nr: 307



Upekło sie ale dlaczegoooo nadzienie jest takie wodniste?????? Czy ono bedzie geste po wystygnieciu......Prosze o odpowiedz????/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Anusiaczek
post 1 Jul 2005, 13:04
Post #6


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.084
Dołączył: 14-September 04
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 37



Malinna Mnie ciasto wychodzi mięciutkie i pyszne
Ale ja już nie jestem tartowym antytalenciem i to pewno dlatego

Krem powinien byc gęsty po upieczeniu, taki delikatny budyń z niego powstaje. Wierzch wychodzi mi zrumieniony, taka skorupka karmelowa.
Szkoda, że nie mam zdjęcia, a już chyba w tym roku nie dam rady upiec, bo na wieś jutro jadę, a tam nic nie piekę ani nie gotuję, tylko żeruję na mojej mamie
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malinna
post 1 Jul 2005, 14:02
Post #7


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.819
Dołączył: 22-October 04
Skąd: Sopot
Użytkownik nr: 128



No właśnie nie wiem co się stało, bo ciasto kruche to najbezpieczniejsze ciasto.
A tu taaaka porażka.
W tym roku też już nie spróbuję, bo mam jeszcze listę ciast do wypróbowania, ale może za rok. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasiak73
post 1 Jul 2005, 14:44
Post #8


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.590
Dołączył: 15-February 05
Skąd: Charsznica
Użytkownik nr: 307



Masa rzadka icon_sad.gif nie wyszedł mi ,ciasto o dziwo dobre tylko ta masa icon_sad.gif icon_sad.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Anusiaczek
post 1 Jul 2005, 15:48
Post #9


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.084
Dołączył: 14-September 04
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 37



Kasiak widocznie za krótko piekłaś. Ja wyjmuje z pieca dopiero jak krem jest całkiem twardy.

Nawet sobie nie wyobrażacie ile moich róznego rodzaju tart w koszu skończyło Jak dobrze, że ten okres mam już za sobą
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dynka
post 3 Jul 2005, 09:10
Post #10


czeladnik
******

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 2.917
Dołączył: 18-September 04
Użytkownik nr: 66



Proponuje mleko zastepic smietana bez maki cukier i jajka ok 8 jajek na 1/2l smietany lub jest to royal wersja mleko plus maka jest mi nieznana.
jesli masa sie nie sciela bylo poprostu za malo jajek, do tarty mozna podpiec spod jesli wyjdzie twardy zostaw na nastepny dzien zkruszeje, nie ma sprawy, czasem specjalnie zapieka sie mala tarty na bardzo twardym ciescie pozostaja dluzej kruche nie rozmakaja od nadmiaru owocow, np.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaH
post 29 Apr 2006, 21:56
Post #11


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.054
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Porto, Portugalia
Użytkownik nr: 80



Dodaje zdjecie, bo wlasnie piekalam:



Ja ostatnio stosuje bardziej kaloryczna wersje i zamiast wody dodaje smietanke. Nadzienie jest rzeczywiscie bardziej geste.
Przepis, ktory wpisal Anusiaczek jest tlumaczeniem z bardzo tu popularnej klasycznej ksiazki o kuchni portugalskiej.

Anusiaczku - gdybys tu zajrzala, przeedytuj prosze ten fragment:

Mąkę zmiksować z jajkiem i żółtkami i wlać do niej podgrzane mleko , ciągle mieszając. Połączyć z syropem cukrowym i aromatem waniliowym.

Mial brzmiec:
Do podgrzanego mleka polaczonego z syropem i aromatem waniliowym wlac make, zmiksowana z jajkiem i zoltkami. Podgrzewac az do zgestnienia.

Ta pierwsza wersja jest dokladnym tlumaczeniem z ksiazki, ale mysle, ze druga jest bardziej niezawodna. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
belle
post 29 Apr 2006, 22:27
Post #12


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.377
Dołączył: 15-September 04
Skąd: USA
Użytkownik nr: 38



Agusiu jakie sliczne zdjecie tej tarty
dlaczego ja doipero teraz zobaczylam ten przepis
musze to zrobic w najblizszym czasie
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaH
post 29 Apr 2006, 23:06
Post #13


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.054
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Porto, Portugalia
Użytkownik nr: 80



Przyznam Ci sie szczerze Belle, ze ja sie strasznie denerwuje, jak ktos robi ta tarte, bo jak widzisz po komentarzach bywaja z nia niespodzianki. Ja z tego powodu nawet jej nie zamieszczalam na forum, bo nie umiem wyjasnic przyczyn tych niepowodzen.

Mi, tak jak i Anusiaczkowi , ona jakos od poczatku bezproblemowo sie udaje. I ja nawet z lenistwa spodu nie podpiekam.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
belle
post 30 Apr 2006, 00:50
Post #14


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.377
Dołączył: 15-September 04
Skąd: USA
Użytkownik nr: 38



Agusiu napisze jak wyszla jak ja zrobie w najblizszym czasie ;)
pozdrawiam
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 23rd March 2019 - 05:53