Tarta AgusiH z utopionymi truskawkami

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
Tarta z utopionymi truskawkami


Kruche ciasto:
125g cukru
60g masła
2 jajka
260g mąki
aromat waniliowy

Nadzienie:
200g cukru
125ml wody
250ml mleka
40g mąki
1 jajko
3 żółtka
aromat waniliowy
200g truskawek

Kruche ciasto:
Zagnieść kruche ciasto z w/w składników. Włożyć do zamrażarki na 15 min. Rozłożyć ciasto na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę do tarty ( najlepiej z wyjmowanym dnem).Włożyć do lodówki.

Nadzienie:
Zagotować cukier z wodą i gotować jeszcze 2 min od zawrzenia. Mąkę zmiksować z jajkiem i żółtkami i wlać do niej podgrzane mleko , ciągle mieszając. Połączyć z syropem cukrowym i aromatem waniliowym.

Masę wylać na kruche ciasto , rozłożyć na niej pokrojone w plasterki truskawki.

Piec w 180 stopniach , około 40 min.



ps Agusia nie podpieka spodu, ja jednak tak z 15 minut pieke go najpierw, dopiero potem wlewam krem i truskawki.
 

lidiakd

Member
Mar 17, 2005
525
0
16
Uprasza sie o fotografie! Na pewno to zacheci niejedna(ego) z nas do zrobienia tego pysznosciowego ciasta. Zwlaszcza, ze Twoje fotografie, Anusiaczku, sa zawsze takie piekne. :flip:
 

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Mnie ta tarta niestety nie wyszła.
icon_sad.gif

Ciasto było takie, że można je siekierą rąbać (podpiekłam wcześniej), a z kruchym nigdy nie mam problemów.
Masa podczas pieczenia strasznie kipiała, na środku zrobił się "wulkan", z którego prychał płyn jajeczny.
A po wyjęciu z piekarnika w ogóle to wyglądu nie miało, lekko zbrązowione i te truskawki jakoś mało apetyczne.
Wylądowało w koszu niestety.
icon_sad.gif
 

kasiak73

Member
Lut 15, 2005
2,590
0
0
Upekło sie ale dlaczegoooo nadzienie jest takie wodniste?????? Czy ono bedzie geste po wystygnieciu......Prosze o odpowiedz????/
 

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
Malinna :shock: Mnie ciasto wychodzi mięciutkie i pyszne :shock:
Ale ja już nie jestem tartowym antytalenciem i to pewno dlatego :rofl:

Krem powinien byc gęsty po upieczeniu, taki delikatny budyń z niego powstaje. Wierzch wychodzi mi zrumieniony, taka skorupka karmelowa.
Szkoda, że nie mam zdjęcia, a już chyba w tym roku nie dam rady upiec, bo na wieś jutro jadę, a tam nic nie piekę ani nie gotuję, tylko żeruję na mojej mamie :mrgreen:
 

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
No właśnie nie wiem co się stało, bo ciasto kruche to najbezpieczniejsze ciasto.
A tu taaaka porażka.
W tym roku też już nie spróbuję, bo mam jeszcze listę ciast do wypróbowania, ale może za rok.
icon_smile.gif
 

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
Kasiak widocznie za krótko piekłaś. Ja wyjmuje z pieca dopiero jak krem jest całkiem twardy.

Nawet sobie nie wyobrażacie ile moich róznego rodzaju tart w koszu skończyło :oops: Jak dobrze, że ten okres mam już za sobą :mrgreen:
 

Dynka

Member
Wrz 18, 2004
2,917
0
0
Proponuje mleko zastepic smietana bez maki cukier i jajka ok 8 jajek na 1/2l smietany lub jest to royal wersja mleko plus maka jest mi nieznana.
jesli masa sie nie sciela bylo poprostu za malo jajek, do tarty mozna podpiec spod jesli wyjdzie twardy zostaw na nastepny dzien zkruszeje, nie ma sprawy, czasem specjalnie zapieka sie mala tarty na bardzo twardym ciescie pozostaja dluzej kruche nie rozmakaja od nadmiaru owocow, np.
 

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Dodaje zdjecie, bo wlasnie piekalam:

tartatrusk015s7sd.jpg


Ja ostatnio stosuje bardziej kaloryczna wersje i zamiast wody dodaje smietanke. Nadzienie jest rzeczywiscie bardziej geste.
Przepis, ktory wpisal Anusiaczek jest tlumaczeniem z bardzo tu popularnej klasycznej ksiazki o kuchni portugalskiej.

Anusiaczku - gdybys tu zajrzala, przeedytuj prosze ten fragment:

Mąkę zmiksować z jajkiem i żółtkami i wlać do niej podgrzane mleko , ciągle mieszając. Połączyć z syropem cukrowym i aromatem waniliowym.

Mial brzmiec:
Do podgrzanego mleka polaczonego z syropem i aromatem waniliowym wlac make, zmiksowana z jajkiem i zoltkami. Podgrzewac az do zgestnienia.

Ta pierwsza wersja jest dokladnym tlumaczeniem z ksiazki, ale mysle, ze druga jest bardziej niezawodna.
icon_smile.gif
 

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
Agusiu jakie sliczne zdjecie tej tarty
dlaczego ja doipero teraz zobaczylam ten przepis
musze to zrobic w najblizszym czasie :mrgreen:
 

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Przyznam Ci sie szczerze Belle, ze ja sie strasznie denerwuje, jak ktos robi ta tarte, bo jak widzisz po komentarzach bywaja z nia niespodzianki. Ja z tego powodu nawet jej nie zamieszczalam na forum, bo nie umiem wyjasnic przyczyn tych niepowodzen.

Mi, tak jak i Anusiaczkowi , ona jakos od poczatku bezproblemowo sie udaje. I ja nawet z lenistwa spodu nie podpiekam.
 

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
Agusiu napisze jak wyszla jak ja zrobie w najblizszym czasie ;)
pozdrawiam :bussi: