Cukinie z serem pleśniowym

Miranda

Member
Lut 17, 2005
1,593
0
0
Niewielkie cukinie pokroić na pół i 5 minut obgotować w osolonym wrzątku. 2-3 cebule pokroić na plasterki i usmażyć na oleju z masłem, aż będą przezroczyste. Zrobić masę z sera pleśniowego, żółtka i 1 łyżeczki ziół prowansalskich. Naczynie żaroodporne wysmarować czosnkiem, wyłożyć cebulą z tłuszczem, na to cukinie, na to masa serowa. Posypać granulowanym czosnkiem lub cebulą. 200 stopni około 15 minut w piekarniku.

Nie pamiętam, skąd mam ten przepis. Jeśli ktoś się poczuwa, proszę dać głos! BTW, danko jest pyszne.
 

Miranda

Member
Lut 17, 2005
1,593
0
0
Basiu, to były chyba trzy niewielkie (20 cm) cukinie - matko, dwa dni minęły, a ja już nie pamiętam :dump:
Co do sera, to niestety nie mogę podać inaczej niż na oko, ja dałam taki trójkąt o długości - ja wiem - kubka. Ale spokojnie można dać dwa razy tyle, tylko wtedy żółtek trzeba więcej do masy. Mam nadzieję, że potrawa Ci posmakuje.