Chleb b. chrupiący na piwnym zakwasie, łatwy i bez drożdży

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
kermidt, ja tylko wyrabilam w maszynie - ale pewnie i upiec by sie dalo
icon_smile.gif


Ja tez unikam pieczenia przez te upaly, ale w koncu sie zlamalam ;) Nastepnym razem sprobuje go upiec na grillu, inne pieklam to moze i ten mi wyjdzie
icon_smile.gif


Rachunkow za elektrycznosc tego lata nawet nie bede otwierac, po co mam sie denerwowac ;) Sami mi zabieraja z konta ile trzeba i dobrze - ja nie musze wiedziec ile :mrgreen:
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Czy grilowych nie czuc dymkiem??

Przerzucilam sie na zakwas. Pracuje nad rozpracowaniem razowca. Nawet dzis melase zakupilam. A ten wyglada cudownie.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Bajaderko, a jak mu taką czapeczkę zrobiłaś (chodzi mi o pęknięcie na około i kapelusik)
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Bread flour powinna byc dostepna w kazdym sklepie. Tu jest obowiazkowo firmy five roses.
Z pelnego przemialu - whole wheat - pszenna, ale drobno mielona.
Wiekszy problem jest z zytnia, a grubo mielone to tylko w sklepach ze zdrowa zywnoscia, albo na wage (sa takie specjalne, co wszystko bez opakowan maja).
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Lisko - dzisiaj rownie pyszny
icon_smile.gif
Nie stracil na chrupkosci ani troche - nastepnym razem wykorzystam go jako baze do chlebka srodziemnomorskiego, mysle ze wyjdzie wspaniale
icon_smile.gif


Malgosimi - czapeczka mu urosla bo nacielam go w kolo
icon_smile.gif
I gora sie lekko oddzielila tworzac kapelusik ;)

belle - tak jak kermidt pisze
icon_smile.gif
Z tym, ze u nas zytnia jest w kazdym sklepie, najczesciej Hodgson Mill...
Chlebowa juz tez wszyscy robia - nawet Pillsbury wiec wyboru masz cala mase
icon_smile.gif
 

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
kermidt and Bajaderko dziekuje :blume: :knuddel:
 

lidiakd

Member
Mar 17, 2005
525
0
16
Dziewczyny, piekne chlebki! Ja wczoraj wystartowalam z zakwasem pszennym Liski, no i moze za 5 dni tez bede miala pyszny chlebek, jak maz mi piwa nie wypije :mrgreen:.
 

lidiakd

Member
Mar 17, 2005
525
0
16
Lisko! Mam pytanko. Moj zakwas ma juz 4 dni
icon_smile.gif
i zaczyna ladnie pachniec. Jak go przechowywac i co ile dokarmiac? Mam go naprawde duzo i tak mala ilosc potrzebna do zrobienia tego chlebka spowoduje, ze bede miala jego nadmiar (tzn. zakwasu). Co z tym w takim razie zrobic : :oops:
P.S.
Pewnie bede zdana na codzienne pieczenie chleba :lol:.
 

lidiakd

Member
Mar 17, 2005
525
0
16
Lisko! Mam pytanko. Moj zakwas ma juz 4 dni
icon_smile.gif
i zaczyna ladnie pachniec. Jak go przechowywac i co ile dokarmiac? Mam go naprawde duzo i tak mala ilosc potrzebna do zrobienia tego chlebka spowoduje, ze bede miala jego nadmiar (tzn. zakwasu). Co z tym w takim razie zrobic : :oops:
P.S.
Pewnie bede zdana na codzienne pieczenie chleba :lol:.
Prosze, pomozcie, bo sie zdesperowalam :cry:. Liski nie ma narazie, ale Wy na pewno tez potraficie pomoc, co : :
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,057
415
83
zakwas sie swietnie przechowuje. W lodowce do 1 tygodnia, mozna go tez zamrozic, zasuszyc - mozliwosci jest wiele.
Przed nastepnym pieczeniem po prostu wyjmiesz go z lodowki, jak bedzie mial temperature pokojowa to dokarmisz i bedzie znowu gotowy.
 

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Lisko! Mam pytanko. Moj zakwas ma juz 4 dni
icon_smile.gif
i zaczyna ladnie pachniec. Jak go przechowywac i co ile dokarmiac? Mam go naprawde duzo i tak mala ilosc potrzebna do zrobienia tego chlebka spowoduje, ze bede miala jego nadmiar (tzn. zakwasu). Co z tym w takim razie zrobic : :oops:
P.S.
Pewnie bede zdana na codzienne pieczenie chleba :lol:.
Przechowuje się tak, jak pisała Mirabelka.
A z pszennym zakwasem możesz upiec np to ciasto:
http://cincin.cc/index.php?showtopic=7697
icon_biggrin.gif
 

lidiakd

Member
Mar 17, 2005
525
0
16
Dzieki dziewczyny!
Tylko ten zakwas probuje mi w lodowce uciec z miski, niegrzeczny :strafe:. Ciekawe dlaczego :denknach:.
 

lidiakd

Member
Mar 17, 2005
525
0
16
Pyszny chlebek mi wyszedl, a patrzac na niego przez szybe piekarnika myslalam, ze wyladuje w koszu :x. Strasznie mi sie rozlal i wygladal, jak talerz frisby. Na szczescie dalam mu szanse i sprobowalam, kiedy wystygl. Pyszny chlebek z wielkimi dziurami w srodku. Cudnie pachnie jeszcze w calym domu
icon_smile.gif
.
Dzieki Lisko!