Chleb b. chrupiący na piwnym zakwasie, łatwy i bez drożdży

glimmer

Member
Lut 10, 2009
90
0
0
Zrobiłam! wyszedł piękny, dałam wszystko, jak każe przepis i Liska
icon_smile.gif
Rósł dłużej, bo ok. 2 godzin. Warto było czekać- będzie u mnie częściej. Bardzo chrupiąca skórka i lekko wilgotny, sprężysty miąższ. Polecam! (gdybym tylko nie zapomniała dać soli, byłby idealny!) :D

3296719273_2bfc7135e2.jpg


3296719279_efdba776a5.jpg
 

glimmer

Member
Lut 10, 2009
90
0
0
zapomniałam dodać, że moje ciasto chlebowe było jak marzenie- kształtowało się idealnie, nie było lepkie, dało się swobodnie w bochenek uformować. Dałam pół na pół mąki pszennej 650 z pełnoziarnistą pszenną. Dziękuję za przepis Lisko!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

aklat

Member
Gru 10, 2007
1,309
0
0
Glimmer piękny bochenek, z taką apetyczną rumianą skórką
icon_smile.gif


Upiekłam ten chleb kolejny raz i zauważyłam, że smak piwa ma ogromne znaczenia, teraz zrobiłam na Tyskim i smak już nie ten sam, poprzednio to był pszeniczny Poprad i chleb miał wspaniały piwno-drożdżowy zapach, który tera jest ledwo wyczuwalny, a właśnie ten zapach i smak tak mi się spodobały w tym chlebie,
muszę się zaopatrzyć w jakieś dobre pszeniczne piwo przed kolejnym wypiekiem
icon_smile.gif
 

Justyna77

Member
Wrz 28, 2009
125
0
0
Upiekłam
icon_smile.gif
Wygląda super,pachnie obłędnie
icon_smile.gif
Jeszcze stygnie wiec nie wiem jak smakuje...
 

Załączniki

  • P1060530.JPG
    P1060530.JPG
    48.2 KB · Wyświetleń: 0

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
U...jaki bochenek ladny!
Bardzo lubie ten chleb, smakuje bosko...jak wiele chlebow z przepisow Dana Leparda i wlasciwie powinien byc przygotowywany na specjalnym piwie, dojrzewajacym w butelkach.

Pieklismy go kiedys wspolnie w Weekendowej Piekarni i o ile pamietam wszyscy sobie bardzo chwalili.
Justyno musisz pochwalic sie jeszcze wnetrzem tego cuda :D
 

Justyna77

Member
Wrz 28, 2009
125
0
0
Juz nadrabiam zaległości
icon_smile.gif
Chlebek w przekroju.A-i smakuje rewelacyjnie !!!Tatter dziekuje za miłe słowa
bussi.gif
 

Załączniki

  • P1060532.JPG
    P1060532.JPG
    101.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
To jest to. Wnetrze na wzor!
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,311
1,607
113
Robiłam go kilka razy, przepis wzięłam z bloga Tatter, nawet nie wiedziałam, że tu też jest. Uwielbiam ten chleb - fantastycznie pachnie i wolno czerstwieje.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
0
0
Ja też postanowiłam upiec ten chlebek,choć nie ukrywam,że po przeczytaniu wszystkich postów na jego temat byłam pełna obaw.
O dziwo ciasto bardzo ładnie się wyrobiło i nie było wcale za rzadkie.Trzymałam się ściśle przepisu Liski.
Tylko mój chleb bardzo długo wyrastał,bo aż 4 godz.Mimo to wyszedł pyszny
mniam.gif
.
Lisko dziękuję za przepis
cvety.gif


DSCF0371.JPG
DSCF0367.JPG


A tu się nawet do mnie uśmiecha
fiesgrins.gif

DSCF0370.JPG

 

Załączniki

  • DSCF0367.JPG
    DSCF0367.JPG
    85.3 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCF0371.JPG
    DSCF0371.JPG
    81.3 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCF0370.JPG
    DSCF0370.JPG
    65.3 KB · Wyświetleń: 0