Knedle z mięsem i kiszoną kapustą:
Ciasto:
1/2 kg ugotowanych, obranych ziemniaków
2 jajka
20 dkg mąki
1/4 łyżeczki soli
Farsz:
do farszu najlepiej wykorzystać mięso z ugotowanego wcześniej rosołu tak ok. 40-50 dkg żeby bylo
20 dkg pieczarek
20 dkg obgotowanej kapusty kiszonej
1 duża cebula
1 jajko
odrobinka oliwy do podsmażenia cebulki
sól
pieprz czarny mielony
papryka słodka mielona
Zagniatamy ciasto ze składników podanych powyżej.
Robimy farsz: mielimy mięso, pieczarki i obgotowaną kapustę kiszoną - mieszamy i dodajemy jajko.
Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobince oliwy - dodajemy ją do farszu.
Dosmakowujemy do smaku.
Ciasto rozwałkowujemy.
Wyciamy szklanką kółeczka w środek wkładamy czubatą łyżeczkę farszu i lepimy kulę.
Gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Podajemy na gorąco, polane zrumienioną cebulką... można podać je do czerwonego barszczyku. <!--emoid--><!--endemo-->
Ciasto:
1/2 kg ugotowanych, obranych ziemniaków
2 jajka
20 dkg mąki
1/4 łyżeczki soli
Farsz:
do farszu najlepiej wykorzystać mięso z ugotowanego wcześniej rosołu tak ok. 40-50 dkg żeby bylo
20 dkg pieczarek
20 dkg obgotowanej kapusty kiszonej
1 duża cebula
1 jajko
odrobinka oliwy do podsmażenia cebulki
sól
pieprz czarny mielony
papryka słodka mielona
Zagniatamy ciasto ze składników podanych powyżej.
Robimy farsz: mielimy mięso, pieczarki i obgotowaną kapustę kiszoną - mieszamy i dodajemy jajko.
Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobince oliwy - dodajemy ją do farszu.
Dosmakowujemy do smaku.
Ciasto rozwałkowujemy.
Wyciamy szklanką kółeczka w środek wkładamy czubatą łyżeczkę farszu i lepimy kulę.
Gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Podajemy na gorąco, polane zrumienioną cebulką... można podać je do czerwonego barszczyku. <!--emoid--><!--endemo-->
Ostatnią edycję dokonał moderator: