Chleb na tramezzini

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
No jest jest ta manitoba w Bomi.W sumie torebka tutaj starczy na 4 razy ale i tak chyba opłaca się bardziej perfecję w makro zakupić-24 zł za 10 kg
icon_smile.gif
Zobaczymy jeszcze co Iguana napisze
icon_smile.gif
 

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
U mnie o manitombie to jeszcze nikt w sklapie nie słyszał. Upiekłam na zwykłej pszennej 500 :mrgreen:

Chlebek sie wogóle nie kruszyl i nawet na goraco kroi się extra przez ten dodatek maki ziemniaczanej.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Zrobiłam własnie i super wyszedł
icon_smile.gif
Faktycznie daje się spokojnie kroić nawet na gorąco :mrgreen: W jednym miejscu zrobiła sie dziura ale to dlatego że robiłam go ze składników z tego przepisu ale metodą Petry z przepisu na pain de mie i niedokładnie zgniotłam go przy składaniu.Poza tym to prawdziwy chleb tostowy
icon_smile.gif

I jedna uwaga-dałam 2 łyżeczki soli zamiast całej łyżki i te 2 to stanowczo za duzo.Następnym razem dam 1 łyżeczkę.Może w przepisie jest błąd?Bo on naprawdę jest mocno słony nawet przy 2 łyżeczkach soli.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
ja nie uzywam manitoby (to pewnie tutejsza maka chlebowa) - tez droga jest.
Zamiast mieszac make zwykla z manitoba biore "lepsza" make zwykla, ktora ma wiecej glutenu od zwyklej, a mniej od manitoby i wychodzi swietnie.

Dzis dalam oliwy zamiast masla. Ciekawe jak to wyjdzie....

Malgosimi doglebnie testowala maki, moze wie, ktore polskie by sie nadawaly.
 

agal

Member
Sie 24, 2007
15
0
0
Dziewczyny,

nie mam maszyny, więc może podpowiecie mi jak piec ten chlebek bez maszyny?

a kolejna rzecz - chciałabym z nigo zrobić tort, bo mój szanowny nie lubi słodyczy. Planuję zatem wrzucić go do okrągłej formy co by możliwie zbliżony wyglądem do tortu był. Myślicie, że to ma sens?
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
podnosze

na tort juz za pozno. Moze lody lubi?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
kurcze, planowalam na lunch, ale troche pozno wychodzi...
No nic, zobaczymy, moze nie beda glodni
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Jak ja ten chleb pieklam jak w nim jest mleko?
Bez zadnego komentarza zamienialam na wode?
Wszystko mi wyszlo i wcale nei chce isc dzis do sklepu. Nigdzie nei chce isc
icon_wink.gif